Bačena crvena farba na izlog Prajd info centra

Beograd Prajd zahteva od policije i drugih nadležnih organa da po hitnom postupku procesuiraju počinioce za taj napad.

„Zahtevamo i da pošalju službe koje će očistiti farbu i prekrečiti zidove i time pokazati javnosti da se vandalizam i napadi neće tolerisati. Podsećamo i da je policija rešila samo dva slučaja napada na Prajd info centar, od ukupno 18 i jedino su u tim slučajevima počinioci sankcionisani“, navedeno je u saopštenju.

Smatraju da nedavni tragični događaji govore o porastu mržnje, nasilja i netolerancije u Srbiji, „a ta mržnja i nasilje su u velikoj meri usmereni i ka LGBTI+ zajednici, još od prošlogodišnje zabrane Evro Prajda i fizičkih napada na učesnike i aktiviste“.

„Ovaj napad vidimo kao pokušaj zastrašivanja i pretnju, ali zastrašeni nismo, ne bojimo se i ne skrivamo se pod maskama kao naši napadači. Odlučno nastavljamo da otvoreno promovišemo vrednosti nenasilja, demokratije i jednakosti za sve građane i građanke i nastavljamo da se borimo za sve one koji trpe nasilje, koji su uplašeni i koji žive u manjim, konzervativnim sredinama“, istaknuto je u saopštenju tima za odnose sa javnošću Beograd Prajda.

(RTS)