Avionom do Zlatibora, da li će ova planina dobiti aerodrom

Od prve ideje i najave gradnje tada privatnog aerodroma, prošle su tri decenije. Polje nadomak centra planine koje je po prostornom planu i predviđeno za to i priča o malim, sportskim avionima koji bi tu sletali, ponovo su aktuelni u planovima čajetinske opštine.

„Mi smo utvrdili javni ineters za ovu površinu i sada je već polako koristimo za nasipanje i pozajmište za ovu obilaznicu oko Zlatibora tako da ćemo vrlo brzo imati pripremljen teren i kasnije možemo da krenemo sa izgradnjom aerodromslke piste koja bi bila negde u dužini od 1000 metara“, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Poslednjih godina na Zlatiboru je sve više hotela sa 4 ili 5 zvezdica. Neki od njihovih gostiju bi da brže i lakše stignu na planinu, bez saobraćajnih gužvi. Zlatiborci računaju i na bogate posetioce koji će dolaziti na buduće golf terene kraj Ribničkog jezera.

„Otvorio bi neka nova tržišta za koja sigurno imamo potencijala da se predstavimo, da se bolje promovišemo na tim destinacijama, a to sa infrastrukturom, otvaranjem aerodroma nama će na Zlatibor dovesti jednu novu klijentelu i obezbediti popunjenost novootvorenih smeštajnih kapaciteta“, rekao je direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Goste koji će doleteti pravo na planinu, Zlatiborci će ipak pričekati.

„Polako pripremamo, radimo plansku i projektnu dokumentaciju i ideja jeste da za nekih 3-4 godine da se sve ovo stavi u funkciju i aerodrom i golf tereni i ovih 20-ak sportskih terena“, kaže Stamatović.

Oni koji to sebi mogu da priušte, sada malim avionima stižu do 35 kilometara udaljenog, nekada vojno-civilnog aerodroma Ponikve. Četrdeset godina otkako je sagrađen, deceniju od obnavljanja i delimičnog saniranja posledica bombardovanja, uz više puta najavljivan završetak, za turističke čarter letove još je na čekanju.

(RTS)


Ostavite komentar