Anticiklon „Zevs“ zaslužan za gotovo prolećno vreme – danju košulja, uveče kaput

Početak februara doneo je skoro prolećno vreme.

Tokom vikenda u mnogim krajevima je sunčano vreme iskorišćeno za šetnju i boravak u prirodi.

Na društvenim mrežama bilo je snimaka ljudi koji su se kupali na Adi.

Hladna je voda, a kupališna sezona počinje tek u junu ili kada temperatura vode bude 22 stepena, što je prema međunarodnim standardima temperatura koja je sigurna za kupanje.

Anticiklon „Zevs“

Anticiklon je polje, oblast visokog atmosferskog pritiska, različit od ciklona. To je normalan izlazak, pritisak, jer ima oblaka i padavina objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

Todorović kaže da je u stručnim krugovima ovaj anticiklon poznat je po nazivu „Azurski anticiklon“, a imenovanje po vrhovnom antičkom bogu Zevsu nije rezultat rada nacionalnih meteoroloških službi u Evropi.

„Kad pogledate bilo koje analize Evrope, to je meteorološka analiza Karata, nigde to ne piše. Znači, to ljubitelji meteorologije ili neke možda privatne kompanije prema svom nahođenju daju ta imena“, kaže Todorović.

Gost Jutarnjeg programa navodi da iz Mediterana stiže topli afrički vazduh i podiže temperaturu, te kad nema nekog značajnog vetra, onda je ujednačena temperatura – nema iz dana u dan mnogo promena.

Predstojeći vikend topliji pa zahlađenje

„Jeste kod nas još uvek zima, u nekim mestima normalno da ima i mraza ujutro ili eventualno pokotljena magla, ali da to je dnevna temperatura sve više i viša, ali će pod uticajem ciklona, znači to na oblast niskog pritiska koja je trenutno daleko na Atlantiku, koja će ta oblast da se približava našem području negde već u petak i subotu, pa će da pojača južni vetar“, najavljuje Todorović.

Uz južni vetar biće još dva stepena toplije, ali to je predznak promene vremena, znači i porast temperature, i jačanje južnog vetra u ovom području, u jugoistočni vetar, objašnjava Todorović.

Najavljuje da bi od nedelje sledilo i postepeno naoblačenje.

Do subote ili nedelje maksimalna dnevna temperatura biće uglavnom između 15 i 20, ali može ponegde da prekorači tu vrednost pa bude 21-22 stepena.

Dnevna amplituda je visoka

„Jutarnje temperature su dosta visoke kad ima oblačnosti, tako da kažem, onda nema izračivanja i smrzavanja zemlje, pogotovo u zimi, onda se ne ohladi dovoljno vazduh i ostane temperatura relativno visoka“, pojašnjava meteorolog.

Velika dnevna razlika u temperaturi.

Danju na suncu prijatno u košulji, a uveče na vetru kaput praktično objašnjava Todorović.

Planinske okolnosti

„Srednji datum pojave poslednjeg snega je tamo oko 20-25. marta, tako da ne treba još definitivno otpisati zimu. Mada i to što bude kasnije sada, do kraja zime ili početka proleća, nije neka velika hladnoća i male su šanse da bude neke prave zime i da nas okuje led“, procenjuje Nedeljko Todorović.

Kaže da skijaši najviše vole kraj zime da provedu na planinama, zato što je dan dugačak –trenutno na Kopaoniku ima oko 25 cm snega.

„Zbog toplog vremena će do kraja sedmice ta visina snežnog pokrivača, tamo gde ga ima, to su znači ove visine od 1500-1600 metara pa naviše, da se prepolovi, a onda bi, verovatno, tamo početkom naredne sedmice, kad bi počela kiša, u tim višim planinskim predelima bi palo novog snega, možda 10-20 cm. I baba Marta će doneti, verovatno“, prognozira gost Jutarnjeg programa.

(RTS)


Ostavite komentar