Anonimne pretnje i dojave – izazivanje panike i nereda ili teroristički napad

Kako saznaje RTS, u istragu u vezi sa dojavama o bombama u školama uključilo se i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je pokrenulo predistražni postupak kako bi se identifikovali oni koji kontinuirano šalju pretnje, okarakterisane kao teroristički napad.

U toku je intenzivan rad MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal na otkrivanju izvršilaca.

„Dojava o bombi u školama predstavlja najčešće krivično delo, odnosno radnju izvršenja krivičnog dela izazivanje panike i nereda, a pošto su te dojave poslate putem imejla policija je o tome obavestila više javno tužilaštvo u Beogradu“, kaže javni tužilac Maja Delić.

U maju prošle godine, Više javno tužilaštvo u Beogradu, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnom agencijom, preuzelo je od osnovnih javnih tužilaštava nadležnost za otkrivanje osoba koje lažno prijavljuju da su u objektima postavljene bombe.

Roditelji đaka i nastavnici nisu prvi put u ovakvoj situaciji, ali posle tragičnog događaja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ svaka nova dojava ili vest, i kada se ispostavi da je lažna, još više zabrine i uznemiri. Kazne za ovakva krivična dela su propisane, ali postavlja se pitanje da li bi trebalo da budu strože?

„Predviđene su kazne zatvora i to za osnovni oblik ovog dela od tri meseca do tri godine uz izricanje novčane kazne, dok je za teži oblik predviđena kazna od šest meseci do pet godina. Naš krivično pravni sistem važi za jedno od strožih zakonodavstava u regionu, tako da u tom smislu mislim da su predviđene kazne i adekvatne“, kaže Maja Delić, javni tužilac. 

Šta još obuhvataju dela izazivanja panike i ugrožavanja sigurnosti

Krivična dela izazivanja panike i ugrožavanja sigurnosti obuhvataju ne samo lažne dojave o bombama, već i preteće poruke, uznemirujuće objave na Internetu i druge lažne prijave.

Od početka maja registrovano je više od 90 ovakvih slučajeva, od toga više od 20 na Internetu i privedeno je nekoliko maloletnika. Osobe su prijavljivale da se muškarac sa puškom u ruci šeta ulicom, da se lice sa pištoljem nalazi kod jedne srednje škole i da se čuje pucnjava.

Na Internetu se pojavio i snimak pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, za koji je policija utvrdila da je lažan, a privedeno je i maloletno lice koje je ismevalo masakr na Vračaru. Svaka takva objava na društvenim mrežama i lažne prijave izazivaju paniku kod ljudi, a policija je po propisima dužna da reaguje. 

„Na svaki događaj policija savesno i odgovorno reaguje i postupa, najbliže policijske patrole se upućuju na mesto događaja i u najkraćem vremenskom roku se nastoji da se otkriju učinioci i da se preduzmu odgovarajuće mere“, rekao je Željko Brkić, državni sekretar MUP-a.

Treće osnovno javno tužilaštvo je u prethodnih desetak dana procesuiralo dva slučaja koja se karakterišu kao izazivanje panike i ugrožavanje sigurnosti. Tužilaštva u Beogradu apeluju da se ne šire lažne dojave, jer će se predlagati najstrože kazne za prekršioce.

U tužilaštvu za visokotehnološki kriminal kažu – svaka preteća poruka na Internetu biće proverena, biće utvrđeno gde je nastala, uslediće pretres i hapšenje te osobe.

(RTS)


Ostavite komentar