Analize videa i fotografija – kako se utvrđuje indentitet osoba sa snimka

Snimak iz Beča koji se pojavio u javnosti i koji se dovodi u vezu sa nestalom devojčicom iz Banjskog polja kod Bora može da se analizira, ali nam ne otkriva mnogo, kaže sudski veštak. Iz ugla profesionalaca, čak i da neko veoma liči na osobu sa fotografije ili snimka, to nije uvek čvrst dokaz.

Sudski veštak Nikola Dragović kaže da snimak iz Beča laicima govori sve, a profesionalcima ništa. „Na licu se vide dve crne tačke, to su oči, vidi se oblik glave i kosa, a to je dosta malo za prepoznavanje lica. Ne vidimo neke konture koje bi možda odredile oblik lica“, naglašava Dragović.

Prvo se proverava autentičnost. Ono što je za nas tačkica ili obična boja na ekranu, za stručnjake može da bude dokaz koji rešava slučaj.

Fotograf Zvezdan Mančić ukazuje na to da su senke na fotografiji veoma važne jer nam one mogu pokazati da li je fotografija autentična. Ako primetimo da senke na tom radu ne proističu iz istog izvora svetla, možemo utvrditi neku razliku, dodaje Mančić.

Svaki ugao na fotografiji mora da se pregleda. Čak i delovi na slici koji se čine nebitnim, mogu da budu presudni. Zato analize traju danima, pa i mesecima.

„Upoređujemo crte, tačke, predmete, ne govorimo sad o odnosu lica i nosa, usta, položaj očiju, nego upoređujemo tačke sa jedne slike sa tačkama sa druge slike“, ističe Nikola Dragović.

U čemu još greši veštačka inteligencija

Moguće je i da veštačka inteligencija izmeni fotografiju ili napravi potpuno novu. Međutim, stručnjaci kažu da je i dalje moguće jasno razlikovati pravu od fotografije koju je stvorila veštačka inteligencija. Takve slike su čistije i imaju detalje koji nisu realni, ali mogu da otežaju analizu.

„Moramo da obratimo pažnju na karakteristike lica, očiju, nosa, usta, kao i njihovo međusobno rastojanje. Takođe, treba da uvećamo sliku kako bismo videli da li postoje neki prelazi, tamo gde veštačka inteligencija još uvek greši a to je položaj ruku ili prstiju“, kaže Zvezdan Mančić.

Stručnjaci upozoravaju da će u budućnosti biti mnogo teže razlikovati obrađene od pravih fotografija, pa se zbog toga mnogi zalažu za donošenje zakona koji će tu oblast urediti. Inače, fotografije i snimci mogu da se koriste kao dokazi u sudskim postupcima, ali često sami nisu dovoljni da bi neko bio osuđen.

(RTS)