Američka ambasada donirala CT skener Specijalnoj bolnici Ozren u Sokobanji

Bolnica Ozren u Sokobanji jedina u Srbiji leči pacijente sa multirezistentnom tuberkolozom i godišnje zbrine od tri do četiri hiljade bolesnika.

Za preglede na CT skeneru do sada su putovali u Niš. Novi skener, poklon američke ambasade, vredan oko 600.000 evra, omogućiće da to urade u Sokobanji.

„Nama je zaista bio neophodan skener i to je bio naš san“, rekla je Gordana Antonijević, direktorka Klinike za pneumologiju.

Renoviranje sale i opremanje prostorija pomogli su lokalni privrednici i Klub srpsko-američkog prijateljstva. Rečeno je da su američka ambasada i Komanda vojske SAD u Evropi u ovaj deo Srbije uložili oko pet miliona dolara.

„Ja moram da kažem da je ovu pomoć koja uložena na jugoistok Srbije koristilo više desetina hiljada pacijenata i da je to jedan ogroman broj ljudi“, rekao je dr Dragan Milić, predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva.

Bolnica Ozren u Sokobanji postoji od 1942. godine. Trenutno ima 150 kreveta, a od pre 15 godina specijalizovana je za multurezistetntnu tuberkulozu.

(RTS)


Ostavite komentar