Akušersko nasilje – kako rešiti problem, a izbeći „lov na veštice“

Obdukcija bebe Elene je završena na Odeljenju sudske medicine KCV, a nalaz je predat nadležnom tužilaštvu. Šta je obdukcija pokazala nisu želeli da komentarišu.

Prethodno se oglasila mama preminule bebe. Kaže da je dobila nalaz obudkcije u kojem se, tvrdi, navodi da je smrt bebe nastupila zbog nasilnog porođaja.

Podsetimo lekar koji je porodio je u pritvoru, a Ministarstvo zdravlja naložilo je unutrašnju kontrolu u bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Ministarka Danica Grujičić kaže da se razlikuju izjave pojedinih zaposlenih i da ima onih koji podržavaju ono što je rekla porodilja, a ima i onih koji su dali malo drugačije izjave.

„Ja u ovom trenutku ne želim da prejudiciram ništa iz razloga što će tek za dve nedelje spoljašnja stručna kontrola dati svoje mišljenje. Da li će se oglasiti Tužilaštvo, na to ja ne mogu da utičem. Ne bih želela da dajem izjave dok ne budem imala sve informacije“, rekla je ministarka.

Još jedna žena, vaspitačica iz Rume, svedoči da joj je beba preminula, po porođaju u istoj bolnici pre više od godinu dana, kod istog ginekologa. Sada je protiv njega podnela prijavu.

„Protiv ginekologa M. M. koji je vodio moju trudnoću i porodio me u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici nisam podnela nikakvu prijavu jer sam se prvo borila da pomognem svojoj tek rođenoj bebi“, rekla je porodilja Jelena Ivković.

Zbog, kako tvrdi, nehumanog porođaja, porodilja Snežana Jović, iz Vranja, policiji je prijavila lekare Zdravstvenog centra u tom gradu.

„Još smo u šoku, beba nije dobro. Ultrazvuk glavice bebe je pokazao da je jedna strana mozga oštećena. Nadamo se da će biti dobro, ali nas po svemu sudeći čeka velika borba za detetovo zdravlje,“ rekla je porodilja iz Vranja Snežana Jović.

Iz Opšte bolnice Vranje saopštavaju da su pokrenuli kontrolu kvaliteta rada Službe za ginekologiju i akušerstvo. Istragu je pokrenuo i tužilac. Pritužbe porodilja dobija i poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

„Zaista je bitno da kao društvo stvorimo podsticajno okruženje za trudnice i porodilje jer ne smemo dozvoliti da nijedna žena odustane od svoje sledeće trudnoće zbog nehumanog tretmana. Mi smo pre dve godine uputili preporuku Narodnom frontu  u kojoj smo ukazali na neophodnost humanog i adekvatnog tretmana, a sada pripremamo za sve zdravstvene ustanove. Ženama mora biti obezbeđen najviši standard i humani tretman, jer pored prostornih uslova zahteva i kontinuiranu edukaciju na ostvarivanja svih ljudskih prava, a ne samo zdravstvene zaštite“, rekla je poverenica Brankica Janković.

Prva adresa kojoj treba da se obrate porodilje koje su trpele akušersko nasilje jeste direktor bolnice, a potom i Ministarstvo zdravlja koje nalaže stručnu kontrolu, poručuje ministarka.

„Moramo da se dogovorimo da ne ispaštaju sada svi jer ako sada krene lov na veštice, za pet godina neće niko hteti da bude ginekolog niti akušer. Komplikacije se dešavaju svuda u svetu u određenom procentu koji je dozvoljeni procenat, mi treba da dođemo do tog dozvoljenog procenta“, navela je ministarka zdravlja.

Upravni odbor bolnice u Sremskoj Mitrovici odlučio je da prilikom porođaja uz porodilju bude jedan pratilac koga ona izabere, a Ministarstvu je podneta inicijativa da se isto omogući u svim porodilištima.

(RTS)


Ostavite komentar