Agencije pripremaju novogodišnje aranžmane – treba li da nas brine bezbednosna situacija

Ko planira da putuje za Novu godinu, već bira destinaciju, broji dane i novac. U turističkim agencijama pripremaju aranžmane, ali pažljivo prate situaciju u svetu.

„U slučaju nekih vanrednih okolnosti, da agencija mora zbog bezbednosti ili elementarnih nepogoda da otkaže putovanje, u tom slučaju se novac u potpunosti vraća. Eventualno agencija može da naplati samo neke učinjene troškove koje je imala, što je navedeno u programu putovanja i putnik je unapred obavešten o tome. Ali, u najvećem broju slučajeva vraćaju se stopostotni iznosi“, navodi Vladimir Vlaho iz turističke agencije „Sabra“.

U slučaju vanrednih okolnosti u toku samog putovanja, agencija će u saradnji sa lokalnim i vlastima u Srbiji preduzeti sve mere za bezbednost putnika, uključujući i povratak pre kraja aranžmana.

Osiguranje od, na primer, terorističkih napada, putnici ne mogu da uplate, ali je preporuka da se uz zdravstveno uplati i osiuranje od otkaza putovanja. Vremenski uslovi mogu biti loši, avioni mogu da kasne, čekaće se na granicama… Najčešće se za Novu godinu i Božić obilaze veliki evropski gradovi i putovanja traju nekoliko dana.

„Nikako (ne treba biti) na bilo kakvim demonstracijama ili bilo kakvim velikim okupljanjima u političke svrhe. Treba izbegavati i velika okupljanja kada je reč o koncertima, utakmicama… Pre svega u velikim evropskim gradovima s obzirom da postoji nekakva pretnja uslovno rečeno terorističkim napadima. Naravno, ona je povećana sada usled ovih svih dešavanja, ali uvek je to tako kada putujemo u inostranstvo – treba biti oprezan i odgovoran prema sebi i prema drugima“, objašnjava Aleksandar Seničić iz organizacije JUTA.

Naša zemlja je potpuno bezbedna za turiste iz svih krajeva sveta, kažu stručnjaci. Treba biti oprezan u inostranstvu.

„Najvažnije jeste – putujte, lepo se provedite, ali vodite računa i držite se uputstava i vodiča i organa vlasti zemalja u koje dolazite i nikako ne napuštajte grupu, nekakva samostalna istraživanja“, savetuje Božidar Spasić, stručnjak za bezbednost.

Prošle godine novogodišnje praznike je u inostranstvu, prema procenama turističkih radnika, provelo oko 100.000 naših građana. Kako kažu u agencijama, kako će to izgledati ove godine, znaće se za mesec dana.

(RTS)


Ostavite komentar