Agencija „Mudis“ potvrdila kreditni rejting Srbije

U izveštaju agencije „Mudis“ ističe se da je, uprkos krizi i svim izazovima iz spoljnog okruženja, Srbija uspela da sačuva stabilnost ekonomije i poverenje investitora, da ostvari visok nivo stranih direktnih investicija i da sačuva radna mesta, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, ovakva ocena kreditnog rejtinga, takođe, odražava pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije podržane nedavno revidiranim fiskalnim okvirom.

„Sprovedene strukturne reforme u poslednjih nekoliko godina, uz pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije, pomogle su očuvanju makroekonomske stabilnosti zemlje“, piše u saopštenju.

U izveštaju se navodi da su izgledi za rast BDP-a u Srbiji pozitivni.

Očekuje se da će u 2023. godini iznositi 1,8 odsto, dok se za 2024. godinu predviđa rast od 3,2 odsto, a za 2025. godinu od čak četiri odsto.

„Mudis“ očekuje da će deficit biti na nivou od oko 2,8 odsto BDP-a u 2023. godini, što je niže u odnosu na 2022. godinu.

U narednom periodu predviđa se nastavak postepenog smanjenja deficita i očekuje se da će pasti na 1,5 odsto BDP-a u 2025. godini.

Takođe, očuvana je fiskalna stabilnost i zadržana opadajuća putanja učešća javnog duga u BDP-u.

Predviđeno smanjenje deficita u naredne dve godine će omogućiti dalje kontinuirano smanjenje učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu, piše u saopštenju.

Agencija navodi da je deficit tekućeg računa u poslednjih nekoliko godina u potpunosti pokriven prilivom stranih direktnih investicija.

Kao rezultat bržeg realnog rasta izvoza robe i usluga i manjeg uvoza energenata očekuje se da će deficit tekućeg računa u 2023. godini pasti na ispod četiri odsto BDP-a sa sedam odsto, koliko je iznosio u 2022. godini.

Inflacija je počela da raste početkom konflikta u Ukrajini i uglavnom je bila vođena povećanjem globalnih cena hrane i energenata.

Svoj vrhunac je dostigla u martu 2023. godine da bi nakon toga počela postepeno da se smanjuje.

„Mudis“ ocenjuje da će pooštravanje monetarne politike pomoći da se inflacija postepeno približi granici ciljnog opsega Narodne banke Srbije i da će do kraja 2024. godine pasti na nivo od oko 4,5 odsto.

Stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga potvrđuju očekivanja agencije „Mudis“ da će Republika Srbija nastaviti da vodi opreznu fiskalnu politiku, kao i da će nastaviti da napreduje u strukturnim reformama.

Vlada Srbije će nastaviti da prati uticaje iz međunarodnog i domaćeg okruženja, uz kontinuirane pozitivne odgovore na različite izazove, sa tendencijom očuvanja privrednog rasta, održanja finansijske stabilnosti, očuvanje stabilnosti deviznog kursa, stabilnosti bankarskog sektora i privlačenja stranih investicija, navedeno je u saopštenju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike