Afrička kuga svinja u Mrčajevcima, ugrožena okolna sela i lovišta

Zaraženo područje obuhvata Mrčajevce, Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru,  navodi se u rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miloša Petrovića.

Kako se navodi područje poluprečnika najmanje deset kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja i obuhvata Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu Ljubićsku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Kukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Katrgu na području grada Čačka.

Lovišta „Mrčajevci“ i „Zapadna Morava Srbija Šume“ ustanovljena na teritoriji Čačka, proglašavaju se područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja.

Radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja na zaraženom područja u što kraćem roku će se izvršiti popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, uz klinički pregled u roku od sedam dana, pod nadzorom veterinarskog inspektora, navodi se u saopštenju.

Takođe, biće vršena eutanazija svih svinja na zaraženom gazdinstvu,bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

(RTS)