„Ada 2024“ – Sektor za vanredne situacije pokazao vežbe hitnog reagovanja

Pripadnici Sektora za vanredne situacije održali su pokaznu vežbu zaštite i spasavanja subjekata na Adi Ciganliji.

Pre početka pokazne vežbe hitnog regovanja „Ada 2024“, obratili su se ministru untrašnjih poslova Ivici Dačiću.

„Gospodine potpredsedniče Vlade i ministre unutrašnjih poslova, pripadnici Sektora za vanredne situacije spremni za izvođenje vežbe `Ada 2024`“ – obratili su se pre početka. 

Kada se u vodi čeka spas, nije svejedno ni kada je reč o vežbi

Do osobe koja se davila, ekipa Helikopterske jedinice stigla je za svega nekoliko minuta, i bočnom dizalicom je izvukla.

„Najbitnije da se pojavimo u što kraćem vremenskom periodu i da što brže uradimo“, kaže načelnik Nacionalnog trening centra Aleksandar Marsenić.

Navodi da je reč o zahtevnom zadatku.

„Moramo da obratimo pažnju na sve segmente i kačenja, i davanja znakova i komuniciranja sa kopilotima u helikopterskoj jedinici, sve je bitno u ovoj akciji“, objašnjava Marsenić.

Raznovrsne pokazne vežbe na „Ada 2024“

Osim na vodi, imali su posla i na kopnu.

Gasili su požar na otvorenom i u zatvorenom prostoru, spasili i evakuisali ugrožene sa višespratnice.

U svemu tome pomogle su i druge službe.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, Dragan Miković kaže da koriste resurse Crvenog krsta Srbije, dobrovoljna vatrogasna društva i civilne zaštite u realnim situacijama.

„Svaki deo vežbe koji je rađen – to je sve iz realne situacije sa kojima se vatrogasci spasioci svakog dana susreću. Najčešće se susrećemo sa požarima“, objašnjava Miković.

Resorni ministar ocenjuje da je Sektor za vanredne situacije napredovao prethodnih godina, i najavljuje ulaganje u opremu i bolje uslove rada.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da su hrabri ljudi angažovani i u intervencijama sa opasnim materijama, i u situacijama mogućih akcidenata na kopnu i u vodi.

Ističe da asistiraju u teškim saobraćajnim nezgodama kako bi se povređeni što bezbednije izbavili iz situacija u kojima su im životi ugroženi.

„Samo od početka ove godine u 15.000 intervencija, ugasili su više hiljada požara i spasili su 614 života“, podvlači ministar.

Tokom vežbe, u gašenju požara učestvovali su i vatrogasni helikopteri.

Posebnu pažnju privukao je i ruski helikopter „kamov 32“, kojeg je javnost imala prvi put priliku da vidi tokom gašenja požara u Kineskom tržnom centru pre nekoliko meseci.

(RTS)