ZZS i GDF: Oporezivanje internet radnika ali po podsticajnim stopama

Foto: Pixabay.com

Zajedno za Srbiju (ZZS) i Građanski demokratski forum (GDF) predložili su danas da odmah budu obustavljeni svi poreski postupci koji se vode protiv radnika na internetu i da odmah bude izrađena temeljna analiza ovog tržista i ona bude dostupna javnosti.

„Takođe, da se, posle sprovedene javne rasprave, donese propis, koji će sistemski urediti ovu oblast. Podsticajima i progresivnim stopama oporezivanja od Srbije treba stvoriti poreski raj za IT usluge“, naveli su u zajedničkom saopštenju.

Kako su naveli „ovih dana poreska uprava vrši pritisak na internet radnike, sa ciljem da od nijh naplati poreze i doprinose za poslednjih pet godina, ne zaboravljajući kaznenu kamatu „, pod obrazloženjem da je „nepravedno da ljudi koji ostvaruju ‘fantastične’ prihode ne budu oporezovani“.

„Po Zakonu o poreskom postupku i administraciji PU je bila dužna da, ukoliko to ne učini fizičko lice po službenoj dužnosti, podnese poresku prijavu u ime tog lica. Zašto to nikada nije učinjeno? Pa zato što je PU bila svesna problema da se važeći poreski propis donet 2001. godine i ne odnosi se na IT usluge. Iz jednostavnog razloga – ovakve usluge tada nisu ni postojale“, navedeno je u saopštenju.

Takođe je naglašeno da „sadašnji režim, koji je na vlasti već više od osam godina, bahato primenjuje normu koju je pregazilo vreme“.

„Nedostaje im novac u državnoj kasi i pokušavaju da ga pronađu kod svakoga za koga pretpostavljaju da ga je zaradio, ne vodeći računa što tako ugrožavaju jedan važan deo naše privrede“, upozorili su ZZS i GDF.

(Novi magazin)

Napišite komentar