Zvaničnici Srbije o akciji „Oluja“, uvek ćemo pamtiti naše žrtve i prognane

"Zločinačka operacija “Oluja“ bila je kruna paklenog plana, koji je počeo uskraćivanjem kolektivnih prava Srbima u Hrvatskoj, a okončan je uskraćivanjem prava na postojanje čitavom jednom narodu. Oko četvrt miliona naših sunarodnika iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, oni koji su imali sreću da prežive golgotu tog kobnog avgusta 1995. godine, na kraju su završili u okrilju Republike Srpske i majke Srbije, koje će doveka negovati sećanje na stradalništvo Srba Krajišnika", rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da se u Hrvatskoj 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj to dan žalosti zbog najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata – "i tako će i ostati, jer zaborav ne vida, već rađa nove rane".

"Potomci onih koji su preživeli ustaške jame, logore, kuršume, maljeve i srboseke, potomci naših novomučenika čija nas lica upozoravajući posmatraju sa fresaka i ikonostasa, i sami su postali mučenici, ali su svoju muku i neprebol zamenili, ne zaboravom, već obnovljenom životnom snagom i iskrenom ljubavlju prema Srbiji, i ona im jednako iskrenom ljubavlju vraća.

Srbija i Hrvatska su susedne zemlje, i zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom, međutim malo je verovatno da će se dva viđenja “Oluje“ i nekih drugih istorijskih događaja ikada pomiriti, kao što se ne mogu pomiriti dželat i žrtva ili radost i tuga", rekao je Selaković.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je poručio da se nove "Oluje" nikada više neće ponoviti, jer Srbija i srpski i narod to neće dozvoliti.

Mihajlovićeva: Pamtimo naše žrtve i prognane 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je povodom godišnjice hrvatske vojne akcije "Oluja" da su očuvanje mira i stabilnosti najvažniji za budućnost regiona i da je odgovornost svih političara u regionu da rade na tom cilju.
 
"Ni kao država ni kao narod nismo i nećemo nikada zaboraviti hiljade ubijenih i nestalih i više od 250.000 prognanih Srba u vojnoj akciji "Oluja", koji su izgubili život ili su morali da napuste svoje domove samo zbog toga što su pripadali srpskom narodu. Naša je obaveza da ne zaboravimo ni svoje žrtve ni svoje prognane, ali imamo i odgovornost i obavezu prema sadašnjim i prema budućim generacijama da učinimo sve da žive u miru i da se ne ponove ratovi, stradanja i izbeglištvo koje su prošli Srbi iz Krajine. Mir i stabilnost koje želimo za srpski narod i za sve svoje građane jednako želimo i za sve druge narode u našem okruženju, jer samo tako možemo stvarati bolju budućnost na ovim prostorima", rekla je Mihajlovićeva.
 
Mihajlovićeva je dodala da je srpski narod pokazao da je narod koji zna i da pamti i da oprašta, i danas su sve naše snage usmerene ka očuvanju mira i stabilnosti, ka regionalnom povezivanju i ekonomskom napretku ne samo Srbije, već i celog regiona. Ako želimo da ovaj region ima budućnost i da ljudi ostanu da žive na ovim prostorima, onda rešenja za sve probleme moramo tražiti u dijalogu, dok upotreba sile, izolacija i zaustavljanje razvoja moraju ostati deo ružne prošlosti", zaključila je Mihajlovićeva.
 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike