Zvaničnica UN na otvaranju IPU: Svetu potrebni parlamentarci koji odolevaju populizmu

Generalna direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi Tatjana Volovaja izjavila je večeras u Beogradu na svečanom otvaranju 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) da su svetu potrebni parlamentarci koji svesrdno podržavaju multilateralizam i odolevaju rastućem uticaju populizma i nacionalizma.

„Ove godine slavimo 100 godina multilateralizma, a sledeće 75 godina osnivanja UN. Više nego ikada potrebni su nam parlamentarci koji svesrdno podržavaju multilateralizam i odolevaju rastućem uticaju populizma i nacionalizma, prisutnom u različitim delovima sveta“, rekla je Volovaja na ceremoniji u beogradskom Centru „Sava“.

Volovaja je kazala da je potreban savremeniji pristup multilaterizmu koji bi bio inkluzivniji i podrazumevao veći stepen saradnje, jer „u povezanom svetu, vlade i nevladine organizacije ne mogu same da se izbore sa izazovima“ kao što su klimatske promene, konflikti i migracije.

Ona je navela da je IPU tokom 130 godina postojanja bila posvećena suštinskim vrednostima demokratije, i sprovodila brojne aktivnosti usmerene na jačanje žena i omladine, ljudskih prava i uloge parlamenata.

Rekla je da je opseg saradnje IPU i UN danas izuzetno veliki i da ta globalna organizacija nacionalnih parlamenata održava brojne značajne agende UN, uključujući Agendu održivog razvoja do 2030. godine i Pariski sporazum o klimatskim promenama.

„Osnovni zadatak Agende održivog razvoja do 2030. godine zahteva transformaciju sveta tako da niko ne bude izostavljen, zahteva angažman svih nas. Još nismo na pravom putu, i ako ne budemo uspešni u tome, opstaće nejednakosti iz prošlosti, a milioni ljudi biće izloženi siromaštvu, gladi, bolesti, neznanju, biće bez pristupa čistoj vodi, ne znajući šta je mir i bezbednost“, kazala je predstavnica UN.

Ona je ocenila da će 2030. biti „presudna godina“ za čovečanstvo i da je neophodno raditi brže i više.

„Vaš rad i uticaj kao parlamentaraca je ključan, vi odobravate sredstva i donosite zakone koji globalne ciljeve pretvaraju u stvarnost, na nacionalnom i lokalnom nivou. Potrebna su nam dugoročna rešenja i partnerstva. Neophodan nam je zakonski okvir za sprovođenje svih 17 ciljeva Agende održivog razvoja do 2030. godine“, dodala je Volovaja.

U specijalnoj poruci učesnicima 141. Skupštine IPU, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je radi suočavanja sa izazovima današnjce, potreban multilateralan svet sa snažnim multilateralnim institucijama i univerzalno poštovanje međunarodnog prava.

„Na taj način ćemo izgraditi održiv svet u kojem niko neće biti izostavljen. Računam na vašu kontinuiranu podršku“, naveo je Gutereš u poruci putem video linka.

On je pozdravio „usredsređenost IPU na međunarodno pravo, na univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zašzitom, na vanredne situacije uslovljene klimatskim promenama i na ciljeve održivog razvoja“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike