Zoranu Penevskom nagrada „Rade Obrenović“

Polazeći od toga da filozofija i umetnost počinju od dečjeg čuđenja, Penevski je u nagrađenom romanu "Sara i januar za dve devojčice" pokazao da ozbiljne teme mogu biti primerene i mlađem uzrastu ukoliko se umetnički obrade, navodi žiri. Zašto je ovaj svet baš ovakav, pita se autor. U priči kombinovanoj sa stripom ukazuje da se za odgovorom traga kroz igru, zahvaljujući radoznalosti i mašti.

"Život nije isključivo crno-beo, jer se ovde takođe poigravamo u stripu koji se zove  Crno-beli vrt, već da suprotno od crnog nije belo, nego šareno, mislim da je najvažnije da čovek ima izbor, da ima osećaj da uvek može da promeni svoj život", kaže Zoran Penevski

Pisati za decu i mlade znači jako dobro preispitati sav svoj život, kaže laureat.

Panevski kaže da je otuda nagrada "Rade Obrenović" Zmajevih dečjih igara, važna kao jedan dobar pokazatelj da je to preispitivanje originalno, što bi najviše voleo da bude kao prepoznato, a s druge strane intimno mu je vrlo drago zato što je odrastao u okrilju Zmaja.

"Počev od Zmajeve riznice, počev od toga da sam išao u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj, učestvovao kao mališan u kvizovima i takmičenjima u okviru Zmajevih dečjih igara, i ovako bi nekako moglo da dođe da je to i najbolji susret sa uopšte idejom Zmajevih dečjih igara", kaže Panevski.

Nagrada Festivala monodrame za decu – "Sigridrug" pripala je književnici Vesni Aleksić za tekst monodrame "Ko se boji Greni, još?" i dramskom umetniku i reditelju Cvetinu Aničiću za izvođenje predstave "Simfonija u F-duru iliti mala lekcija protiv šunda". 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike