Zorana Mihajlović: Niški aerodrom se ne spominje u koncesionom ugovoru sa Vansijem

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas da razvoj niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ nije ograničen koncesijom za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, kao i da se on ne spominje u koncesionom ugovoru sa francuskom kompanijom „Vansi“.

Mihajlović je, reagujući na tekst „Država Srbija zvanično potvrdila – aerodrom ‘Konstantin Veliki’ ograničen na milion putnika sve do trenutka kad ‘Nikola Tesla’ ne bude dosegao 12 miliona putnika“, koji je objavljen na portalu Tangosix.rs, navela da analize koje su rađene pokazuju da se takva situacija neće dogoditi.

Kako je navela, Aerodrom „Nikola Tesla“ će imati više od 12 miliona putnika godišnje mnogo pre nego što niški aerodrom bude imao milion putnika u jednoj godini.

Prema njenim rečima, Ugovor o koncesiji propisuje potrebu „za konsultacijama sa koncesionarom isključivo u periodu dok Aerodrom ‘Nikola Tesla’ ne dostigne 12 miliona putnika godišnje i ukoliko bilo koji drugi aerodrom koji se nalazi u radijusu od 150 do 230 kilometra usluži više od milion putnika godišnje“.

Dodaje da je suština u tome da oba uslova moraju biti ispunjena istovremeno.

Ministarka je kazala da Srbija nije u obavezi da automatski plaća bilo kakvu odštetu koncesionaru, čak i u slučaju da niški aerodrom dostigne milion putnika pre nego što beogradski postigne 12 miliona putnika.

„U takvoj situaciji, dužnost Vlade bila bi da da obrazloženje i objašnjenje koncesionaru i da dokaže da su do toga dovele objektivne i tržišne okolnosti koje ne utiču na aerodrom u Beogradu, čime bi izbegla plaćanje bilo kakvih kompenzacija ili produžavanje perioda trajanja koncesije“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da se politika vlade zasniva na tome da svaki aerodrom u Srbiji treba da se razvija koliko god tržišni uslovi to dozvoljavaju.

Ona je kazala da ni ona, ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao ni vlada Srbije nemaju razloga da se „bilo kome pravdaju zašto žele da razvijaju aerodrom u Nišu i zašto žele da vlada povrati upravljanje nad tim aerodromom.“

Mihajlović je dodala da je glavno ograničenje za razvoj niškog aerodroma nedovoljno investiranje.

„Namera vlade je da ubrzano investira u poboljšanje infrastrukture niškog aerodroma, kako bi bio konkurentan ostalim aerodromima u okruženju. Prelazak upravljanja sa grada Niša na vladu Srbije motivisan je upravo otklanjanjem ove ključne prepreke budućem razvoju ‘Konstantina Velikog'“, izjavila je ona.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike