Zoran Stanković: Vlada ne manipuliše brojem Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je danas da Vlada Srbije ne manipuliše brojem Albanaca u te tri opštine.

On je u saopštenju naveo da je broj Albanaca u te tri opštine utvrđen procenom broja stanovnika iz 2015. jer su Albanci bojkotovali popis stanovništva iz 2011.

Stanović je reagovao na vest da se na novoj internet stranici opštine Bujanovac nalazi i rubrika posvećena dijaspori, koja bi trebalo da služi zarad prikupljanja podataka Albanaca koji žive u inostranstvu.

U saopštenju se prenose navodi opštinskih službenika koji kažu da ta rubrika treba da služi kako bi se „sprečila eventualna manipulacija Vlade Srbije o broju Albanaca u opštini Bujanovac“.

Stanković je naveo da mu nije jasno na kakvu manipulaciju misle, dodajći da nije razumeo kako Vlada Srbije može da manipuliše brojem Albanaca.

On je rekao da je država organizovala procenu broja stanovnika kako bi te tri opštine mogle nesmetano da funkcionišu, kao i da nijednog trenutka ne budu uskraćene za budžetska davanja.

„Procenu su radili međunarodni eksperi i u njoj su učestvovali lideri Albanaca na jugu Srbije“, naveo je on.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije usvojila Zaključak početkom jula 2015. na osnovu kojeg će predstavljena procena broja stanovnika biti u upotrebi do sledećeg popisa.

Potom je 8. jula te godine reagovao predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu koji je izjavio da Albanci nisu prihvatili tu procenu, prema kojoj Preševu Bujanovcu i Medveđi živi 5.600 Albanaca manje nego 2002.

Prethodno je Komisija, u kojoj se nalaze i predstavnici Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i članovi međunarodne zajednice, predstavnicima Albanaca predočila da u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa živi oko 48.000 Albanaca.

„Broj građana je smanjen kao da je ovde bila malarija od 2002. naovamo. Kada su formirali tu komisiju mi smo očekivali da bude realna procena, ali oni su tendenciozno uzeli brojeve i uradili procenu samo na osnovu broja poljoprivrednih gazdinstava“, kazao je tada Musliu.

Popis iz 2011. godine Albanci su bojkotovali zašto što su, kako je tada saopšteno, popisne liste bile štampane isključivo na srpskom jeziku i zato što je bila isključena mogućnost registracije takozvanih „nevidljivih“ Albanaca – povratnika, izbeglih i raseljenih lica.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike