Zlatne minđuše, narukvice, ogrlice – velike zaplene na Preševu i niškom aerodromu

U saopštenju Uprave carina navodi se da je prva zaplena obavljena na na ulazu u zemlju na prelazu Preševo, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao BMV švajcarskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Severne Makedonije.

Iako je na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, vozač je odgovrio odrično, ali je detaljni pregled BMV-a pokazao suprotno.

Kako se ističe, u kesama iza vozačevog sedišta carinici su pronašli pravo malo blago – 735 grama težak zlatni nakit, zapakovan u kutije.

Među pronađenim nakitom najbrojnije su bile narukvice, a najmasivniji predmet bila je bogato ukrašena ogrlica, mase 122 grama.

Procenjena vrednost otkrivenog nakita premašila je iznos od 20.000 evra, odnosno 2,5 miliona dinara.

Tokom redovne kontrole putnika na izlazu iz zemlje na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, otkriven je i pokušaj prenosa gotovo 300 grama neprijavljenog zlatnog nakita.

U prekršaju se ovoga puta našla dvojna državljanka Švedske i Srbije, koja je u ručnom prtljagu imala nameru da prenese 16 prstenova, 11 pari minđuša, osam narukvica, dvs lanca i osam privezaka, napominje Uprava carina.

Procenjena vrednost skrivenih dragocenosti u ovom slučaju je 6.330 evra, odnosno 744.150 dinara.

S obzirom da je reč o stranim državljanima, prekršajni postupci su vođeni po hitnoj proceduri, a sud je u oba slučaja izrekao novčanu kaznu i zaštitnu meru trajnog oduzimanja neprijavljenih dragocenosti, zaključuje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар