Zlatibor, omiljena destinacija paraglajdera

 S lepotama zlatiborskog kraja Arkadius se upoznao pre par godina, stigavši iz Poljske motorom, sada je doveo društvo da ga upoznaju i iz vazduha, a Ljiljanu iz Rusije, sestra je iznenadila rođendanskim poklonom.

"Ovo je moj najbolji rodjendan..Bilo je fantastično, toliko mi se svidelo", kaže Ljiljana Gazizova iz Rusije.

„Ovo mesto je odlično, uživamo u letu, odličan vetar a može da se dodje na lice mesta kolima i može da se poleti sa više strana, ako je vetar sa severa ili sa juga, i na ovako malom području imamo tri, četiri startne pozicije", objašnjava Arkadius Antos i poljskog grada Krakova.

Zlatiborac Jovan Jovanović, ne krije da je zbog paraglajdinga ostao da živi ovde, koristeći svaki slobodan trenutak za let.

"Uživa se u svemu, u prizorima, pogledima, pejzažima, u svemu onome u čemu ptice uživaju, tragamo za onim zašto ptice pevaju, mi to najbliže znamo", objašnjava Jovanović.

Zlatiborska ruža vetrova idealna je za let uz iskusne instruktore koji organizuju i tandemske letove i obuku.

"Let zavisi, traje onoliko koliko putniku odgovara i koliko vremenski uslovi dozvoljavaju", kaže Branko Janković, instruktor paraglajdinga.

"U preko sedamdeset država gde sam leteo u svetu i na svih sedam kontinenata i eto, posle petnaest godina putovanja i letenja našao sam ovo mesto koje je izuzetno za paraglajding, imao sam maltene ispred kuće ovakav teren, a da nisam mnogo obraćao pažnju na to", objašnjava Petar Lončar, instruktor paraglajdinga.

Tek ovde uživa u jedrenju satima, dodaje Petar, iza koga je više od dset hiljada solo i četiri hiljade tandem letova, a drži i nacionalni rekord u letenju na visini od 6.960 metara.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар