Zlatibor i Kopaonik spremni za zimsku sezonu

Da je sezona počela, Ilena iz Moskve ne bi privlačila pažnju. Iako žičare ne rade, niti su staze utabane, kao jedina skijašica u punoj opremi, ovih dana postala je maskota turističkog centra na Kopaoniku. Entuzijazam početnika je ne napušta.

"Prešla sam 2500 kilometara da budem ovde, ne znajući da će sezona početi 8. Decembra. Ali sam poput većine neustrašivih Rusa izmolila za opremu i sada sam jedina koja od jutra skija. Ne želim da mi propadne odmor jer sledeće sedmice odlazim", ističe Ilena Kuzuk, gošća iz Moskve.

Na Kopaoniku trenutno boravi oko 500 gostiju, neočekivano za ovo doba godine. Za otvaranje sezone nadaju se da ih bude bar šest puta više.

"Zaista smo gledali da uskladimo cenu kao što je bilo i prošle godine, a što se tiče kapaciteta smeštaja, kapacitete namenjene za rani buking mi smo već prodali", navodi Lazar Radojković, šef recepcije hotela.

"Mi nismo menjali cenu u odnosu na prošlu zimsku sezonu. Jer smo mi počeli pretprodaju karata od 15. novembra koja će trajati do 30 novembra gde je popust 15 posto na sve kategorije karata, naravno samo kupovinom preko web šopa. I od 1. Decembra do 4. Decembra biće popust 10 posto", kaže Darko Jovanović, rukovodilac Skijališta Kopaonik.

Zimski turizam nije prioritet kada je o Zlatiboru reč, iako se i tada obaraju rekordi.

"U principu cena se zaista neznatno korigovala. Poskupljenje je došlo zbog poskupljenja samih energenata, same zimske turističke sezone koja je nešto skuplja nego letnja turistička sezona, ali zaista korekcija je do nekih 5 do 10 odsto što za sada uopšte ne utiče na interesovanje i na tražnju", ističe Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Blizina skijališta i broj hotelskih zvezdica diktira i cenu aranžmana, pa mnogi u želji da uštede, radije biraju privatni smeštaj i vikend naselja. Na Kopaoniku očekuju veće grupe iz susednih zemalja, ali iz Rumunije, Mađarske, Velike Britanije i Turske.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike