Život nema rezervni deo

Pre dve decenije, zbog neprilagođene brzine na putu, pevač Igor Lazić izgubio je troje prijatelja. Nekoliko godina kasnije i otac mu je stradao, kao pešak. Od tada, kaže, drugačije gleda na svet. Učestvuje u kampanjama za bezbednost saobraćaja, a u ovogodišnjoj vožnji, koja je kroz Beograd pronela poruku "Život nema rezervni deo", podsetio je na važnost poštovanja propisa.

"To te pogodi kao grom iz vedra neba i dalje u svom životu se potpuno preokreneš. Ne dozvoljavam nikome da me vozi brzo u kolima, uvek sugerišem drugima da se vezuju", priča Lazić.

Od početka godine na putevima u Srbiji izgubljeno je više od 470 života, a gotovo 17 hiljada osoba je povređeno.

S jeseni raste rizik za pešake i vozače poljoprivrednih mašina.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević navodi da su jesenji meseci vrlo karakteristični po tome što imaju smanjene uslove za bezbednu vožnju i za bezbedno učešće u soabraćaju – zbog kiše, česte magle, vlažnih kolovoza.

Samim tim je povećan rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda, ukazuje Miloševićeva.

Načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov navodi da su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća brzina i korišćenje alkohola.

"Kada su u pitanju posledice, to je pre svega nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno prevoženje dece", kaže Arsov.

Udesi vodeći uzrok smrti mladih 

Prvak Srbije za volanom Dušan Borković savete daje mladima, kod kojih je stradanje u saobraćajnim nesrećama vodeći uzrok smrti.

Mladima, ističe, treba svakodnevno pričati da kada sednu u automobil, stvarno i voze, da budu fokusirani u vozilu.

"Kažu – nisam koristio mobilni telefon, ali su vam misli ne znam gde, to je već dovoljno opasno", upozorava Borković.

Poručuje mladim vozačima da ne voze pijani, da se uvek vežu i da ako žele da voze brzo, da idu na trkačku stazu.

Svakih šest sekundi u svetu se dogodi jedna saobraćajna nesreća, a na svaka dva minuta u njima troje mladih izgubi život.

Na putevima godišnje pogine više od milion i po ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike