Žitelji Zubinog Potoka zahtevaju uklanjanje baza specijalnih jedinica policije

Ovaj jedinstevni zahtev za poništenje odluke o eksproprijaciji i uklanjanje postojećih baza iznet je tokom rasprave u Zubinom Potoku, a pošto je u Prištini 2. februara vlada odobrila odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti za realizaciju "infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Na nekim od pomenutih lokacija policijske baze su već izgrađene, a na drugima je gradnja počela ili se tek  planira početak gradnje.

Predstavnik vladine kancelarije za eksproprijaciju Driton Murati odbijao je da tačno iznese šta planiraju da grade, već je preneo da je cilj održavanj javnih rasprava da se izbliza dobiju svi predlozi, komentari i mišljenja vlasnika imanja.

Vulović: Priština odlukama prekršila sopstvene zakone 

Predsednik opštine Zubin Potok u ostavci Srđan Vulović poručio je predstavnicima vlade u Prištini da su odlukama prekršili sopstvene zakone i da raspravu o eksproprijaciju zakazuju više meseci nakon što su na privatnim imanjima već napravili policijske baze.

"Odluka vlade je doneta mnogo kasnije i jasno je svima da ste sve zakone prekršili. Trebali ste da dođete pre svega ovoga da pričamo, a vi ste napravili bazu, maltretirate narod, a cilj vam je da nas proterate što na vašu žalost nećete uspeti jer mi ćemo ovde ostati", rekao je Vulović.

Preneo je predstavnicima vlasti u Prištini da Srbima u Zubinom Potoku ne treba ničija briga za ekonomski razvoj, već zaštita. 

Advokati o odluci Prištine 

Advokat Nebojša Vlajić, jedan od pravnih zastupnika vlasnika imanja, rekao je da je žalosno da onaj ko mora da sprovodi zakon, a to su policija, tužilaštvo i sud, prvi krše zakon i daju građanima jasnu poruku da je ovo teritorija na kojoj nema zakona. 

Advokat Ljubomir Pantović oceno je da je cilj vlade u Prištini da gradnjom policijskih baza integriše sever Kosova.

"Šta ćete da gradite i zašto javna rasprava kada su objekti već izgrađeni ili su u završnoj fazi. Gospodine Murati vi ste spomenuli aspekat bezbednosti. Znam projekat Vade Kosova da se sever integriše u Kosovo, ali samo da vam kažem, posle ove rasprave pođite do policijske stanice Zubin Potok da vidite u kakvom stanju se nalazi taj objekat. To je jedna privatna kuća koja ne ispunjava elementarne uslove, zato uložite u taj objekat ili dajte da sagradimo novu policijsku stanicu koja će ispunjavati uslove, ali gradi se nešto što će evidentno vrlo brzo postati vojna baza", kazao je Pantović.

Advokat Srđan Mitrović rekao je da vlada može da gradi samo međugradske puteve, a ne i lokalne, jer je za to je nadležna lokalna vlast.

"O kakvom javnom interesu pričamo i to je pitanje svih pitanja, postoji stanica u Zubinom Potoku, ako je potrebno poboljšati bezbednost i uslove policije dajte da izgradimo policijsku stanicu. Ovako šta dobijamo ovime, nezadovoljan narod kao i sve ostale jer narod ovde ne želi policijsku bazu. Silom može da se uradi svašta ali i uz zloupotrrebu službe i državnih organa", rekao je Mitrović zahtevajući ukidanje odluka vlade u Prištini.

Mijačić: Urušava se i nestaje turistička ponuda opštine 

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić, koji se bavi turizmom u Zubinom Potoku, naveo je da se raspoređivanjem policije urušava i nestaje turistička ponuda  ove opštine. 

Preneo je primere negativnog uticaja prisustva specijalne policije na terenu.

"Imamo ovde turistički proizvod ‘Via Ferata’ koji je najbolji i njaveći turistički proizvod na svetu i to kažu svetski stručnjaci. Drugi turistički proizvod nam je jezero Gazivode. ‘Via Dinarita’ je treći turistički proizvod čija staza sada prolazi pored baze koja je napravljena u Jasenoviku. Jesenas kada smo išli da obeležimo turističke staze, specijalci su nas jurili kao teroriste, a šta da smo imali turiste toga dana, ko bi se vratio ovde ponovo", rekao je Mijačić.

Zapitao je predstavnike vlasti šta je  javni interes ovoga što rade u Zubinom Potoku, ukazujući da su celu prošlu turističku sezonu otkazali, jer ne mogu da dovedu turiste.

"Vlada u Prištini svojim odlukama vrši pravno nasilje"

Jedan od vlasnika imanja u Zubinom Potoku Marko Jakšić smatra da  vlada svojim odlukama "vrši pravno nasilje, i da su na raspravu došli zbog pritiska međunarodne javnosti".

Dodao je da vlasti u Prištini ne kriju da grade baze za pripadnike specijalnih jedinica. 

"Vrlo dobro se snalazite gospodine Murati u situaciji gde znate da niste u pravu i gde branite neodbranjivo. Da li ste vi pružili jasan dokaz o finansijskom aspektu eksproprijacije", rekao je Jakšić.

Žitelj sela Banje Nebojša Pantelić ukazao  je da ga niko nije konsultovao za eksproprijaciju njegovog zemljišta, a kada je na terenu pitao šta tu grade, kaže prvo su ga dočekali ljudi sa puškama odgovarajući mu da opština Zubin Potok zna šta se radi.

"Moja porodica i komšije su opredeljeni da ovde ostanu, možete da radite šta hoćete, nećete nas oterati sa vašim pričama o civilizaciji", kazao je Pantelić.

Nastavak rasprave nije preciziran. Prošle nedelje rasprava je održana u opštini Leposavić za istim zahtevom: obustavljanjem eksproprijacije i povlačenjem specijalnih snaga policije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike