Žiofre: Napredak u vladavini prava prioritet, EU ostaje na strani Srbije

Emanuel Žiofre je na konferenciji posvećenoj reformi pravosuđa kazao da brzina Srbije na putu ka EU zavisi od slobode medija, kao i od borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno, kako je rekao, stalni napredak u poglavlju 23 treba da bude prioritet.

Ukazao je da je od velike važnosti da Srbija ispuni i preporuke GREKO-a.

"Evropska unija ostaje na strani Srbije. Vladavina prava je ključni stub svake demokratije i mi smo tu da pomognemo Srbiji, rekao je Žiofre i najavio podršku u iznosu od 27 miliona evra i još dodatnih tri miliona evra u vezi sa ustavnim zakonima.

Navodeći da je Srbija nedavno obeležila Dan državnosti, koji se vezuje za donošenje Ustava iz 1835. godine, kada je uvedeno načelo nezavisnosti sudstva, Žiofre je ocenio da je u skladu sa tim načelom najnovija reforma pravosuđa zapravo "srpska" i da predstavlja ponovno rađanje moderne Srbije.

Istakao je da su koreni Srbije i država članica isti, jer "pripadamo istoj porodici".

"Vladavina prava je suštinska vrednost, a za to je potrebno nezavisno pravosuđe. Reforma pravosuđa je ključna za građane jer može da uvede značajne pozitivne promene u pravosudnom sistemu",  istakao je šef delegacije EU.

Posebno je zahvalio ministarki pravde Maji Popović i njenom timu koji su doveli do usvajanja ustavnih amandmana prošle godine, a nakon toga i pravosudnih zakona.

"To je ključan korak u jačanju vladavine prava, ali i kada se radi o putu Srbije ka Evropskoj uniji", ukazao je Žiofre.

Podsetio je da se sudije i tužioci više neće birati u pralamentu čime se smanjuje političko mešanje.

"Implementacija zakona i usvajanje podzakonskih akata biće ključno za obezbeđivanje delotvornosti ustavnih amandmana", naglasio je Žiofre i dodao da se očekuje usvajanje još dva zakona, a to su zakon o pravosudnoj akademiji i o sedištima i teritorijalnoj nadležnosti.

Na konferenciji u Beogradu pored ministarke pravde Maja Popović, prisustvovali su i predstavnici pravosuđa i ambasadorka Švedske u Srbiji.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike