Žetva spelte u zlatarskom kraju

Prošle jeseni zasejana na zlatarskim poljima, spelta je stigla za žetvu, uprkos vremenskim neprilikama.

"Nekako je bila, što bi se reklo zla godina, odjedanput kiša, bio kišni period i odjednom preseklo, počela je suša, kako – tako spelta se izvukla", kaže Jekoslav Purić.

Staru žitaricu koju su dugo znali kao krupnik i koristili najčešće kao stočnu hranu, a onda decenijama zaboravili, domaćini ponovo seju, uz pomoć stručnjaka. Umesto žetelaca i potočara rade kombajni i mašine za preradu.

"Bila je zapostavljena iz tih razloga što je bila teška za meljavu i ona mora prvo da se oljušti i da se melje. To je pravo, tako se radi svuda u svetu, u Nemačkoj, Francuskoj i onda sticajem okolnosti kada smo nabavili ljuštilicu za speltu, onda je ta proizvodnja postala prava", kaže Jekoslav Purić.

"Ona je po svojim karakteristikama daleko hranljivija od pšenice, koja je naravno dominantna žitarica i ono što je pozitivan trend da se iz godine u godinu površine pod speltom povećavaju, kako u opštini Nova Varoš, tako i u susednim opštinama", kaže mr Milinko Šaponjić, Poljoprivredna stručna služba Nova Varoš.

Alternativnim žitaricama kao što su spelta i heljda, bavi se u ovom kraju više od 100 domaćinstava, a mala zlatarska žitnica prostire se na nekoliko stotina hektara.

Dok je žetva spelte, nekadašnjeg krupnika, već pri kraju, heljda, koja se u poslednjoj deceniji vratila na zlatarska  polja sazreće tek u septmbru i verovatno će ovo dugo toplo leto na nju ostaviti više posledica.

U zlatarskim selima sve više se okreću organski gajenim žitaricama. Kada je heljda u pitanju tu je prihod za 50 odsto veći. A o sve većem interesovanju govori i podatak da cena zemljišta za zakup ili prodaju raste.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike