Žetva skoro završena, prinos pšenice iznenadio

Sunčica Savović rekla je gostujući u Jutarnjem programu da je žetva pšenice završena 98 odsto u odnosu na to koliko je zasejana i preostala dva procenta neće uticati na rezultate ovogodišnjeg roda.

"Žetva nas je iznenadila dobrim prinosima, koji su uvek veći u Vojvodini u odnosu na ostatak Srbije. Dešavalo se da na jednoj parceli imamo minimalne, a na drugoj maksimalne prinose", navela je Savovićeva.

Prema njenim rečima, prinosi su na nivou zemlje 5,7 tona po hektaru, a u Vojvodini su za 1,2 tone po hektaru prinosi viši nego u ostatku Srbije.

Naglasila je da ove godine imamo rod od 3,4 miliona tona i da ćemo ove godine imati nešto veće viškove.

"Za sve domaće prohteve je potrebno oko milion i po tona pšenice. Što znači da samo od novog roda, ne računajući zalihe, imamo milion i 900 hiljada tona za izvoz", rekla je Savovićeva.

Dodaje da se u novu žetvu ušlo sa 299.000 tona zaliha, a one bi bile i veće da deo zaliha nije potrošen za stočnu hranu jer je cena kukuruza bila veća od cene pšenice. 

"Svi silosi u Srbiji su puni. Što se izvoza tiče radimo na otvaranju novih tržišta za srpske žitarice, a sve velike svetske kompanije su prisutne na našem tržištu", kaže Savovićeva.

Svetski prinosi variraju 

Kada je reč o svetskom tržištu, napominje da prinosi variraju od 1,7 tona po hektaru u Kazakstanu do 7 tona po hektaru u nekim zemljim EU.

Napomiće da se dobar rod očekuje u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, a Francuska, najveći proizvođač pšenice, očekuje čak 30 posto veći rod.

"Pšenicom se prethodne nedelje trgovalo od 19,40 do 20,2 dinara po kilogramu. Dve nedelje ranije raspon je bio veći – od 19,30 do 20,60 dinara po kilogramu", navela je i dodala da se troškovi proizvodnje razlikuju na svojoj zemlji u odnosu na zemlju koja se uzima u zakup.

Istakla je da je proizvođačka cena 10,5 dinara na sopstvenoj zemlji, a na zemlji za zakup 17,60 dinara, a često ratari kombinuju obe varijante.

"Kukuruz, soja i suncokret su trenutno na njivama. Suša najmanje ostavila posledica na suncokret, a značajne posledice su ostale na kukuruzu", navela je, dodajući da je očekivani prinos kukuruza manji za 27 posto.

"Suša jeste za nas štetna, ali je regionalnog karaktera. Mi moramo da se uklapamo što se cene tiče sa svetskim tržištem", rekla je Savovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар