Žestoke borbe za Donbas, među Evropljanima zebnja od najave ulaska Finske i Švedske u NATO

Ruska kompanija "Inter RAO" obavestila je finskog operatera "Fingrid" da obustavlja izvoz električne energije iz Rusije u Finsku i to zbog problema u primanju uplata. Odluka Rusije došla je dan nakon što je Finska saopštila da namerava da se prijavi za članstvo u NATO-u.

Ulazak Finske i Švedske u NATO promeniće celokupnu bezbednosnu situaciju, pošto je alijansa neprijatelj Rusije, stav je ruskih zvaničnika. 

Američki predsednik Džozef Bajden u razgovoru sa liderima Švedske i Finske podržao je politiku otvorenih vrata NATO-a i pravo dve nordijske zemlje da određuju svoju sopstvenu budućnost, spoljnu politiku i bezbednosne aranžmane.

U isto vreme Rusija je dostavila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija konkretne dokaze o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini.

Ruski ambasador je Savetu bezbednosti predočio je da je Moskva otkrila i dokumenta, koja ukazuju da su Sjedinjene Američke Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini.

Amerika odbacuje optužbe kao neosnovane i optužuje Moskvu da time želi da skrene pažnju sa agresije u Ukrajini.

Za to vreme u Ukrajini se vode žestoke borbe. Ruske snage napreduju u regionu Donbasa.

I dalje traju borbe za čeličanu "Azovstalj". U toku su pregovori o evakuaciji ranjenika. Kremlj saopštava da oni mogu slobodno da izađu, ako polože oružje. 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je prvi put od početka rata u Ukrajini, sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, tokom koga je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja linija komunikacije. 

O sukobu u Ukrajini razgovarali su telefonom i predsednik Rusije Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc.

Putin je Šolcu rekao da je napredak u pregovorima "u suštini blokiran od strane Kijeva", ali da su dve strane nastavile razgovore na različitim nivoima. 

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) bogatih zemalja sveta podržali su davanje veće pomoći i oružja Kijevu na sastanku Nemačkoj,

Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da će Unija obezbediti još 500.000.000 evra vrednu vojnu pomoć Ukrajini. 

Dugo najavljivan potez povukao je predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov i raspisao  referendum o ulasku Republike u sastav Rusije za 17. jul. 

Ukrajina je je potpisala ugovore o uvozu 300.000 tona dizela i 120.000 tona benzina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike