Žestoke borbe u istočnom delu Donbasa, Zelenski traži još oružja – Evropa kaže da su njene zalihe iscrpljene

Na istoku Ukrajine najveće borbe su u regionu Donjecka, gde ukrajinska vojska pojačava granatiranje ruskih položaja. Ruske snage opkoljavaju ukrajinske trupe u Severodonjecku.

Sa ruske podmornice, u Crnom moru, lansirala je četiri krstareće rakete "Kalibar". U luci Marijupolj, u toku je deminiranje industrijske zone "Azovstalj", a ukrajinskim borcima iz čeličane – sudiće vlasti samoproglašenog Donjecka.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručuje da je sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom moguć samo ako je tema okončanje rata.

U video obraćanju učesnicima Svetskog ekonomskog foruma, u Davosu, predsednik Zelenski zatražio je oštrije sankcije Moskvi – naftni embargo, blokada svih banaka i potpuna zabrana trgovine za Rusiju.

Na prvom suđenju za ratne zločine od početka sukoba – ukrajinski sud osudio je ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotnu robiju, zbog ubistva nenaoružanog civila. Dvadesetjednogodišnji zapovednik tenkovske posade izjasnio se da je kriv za ubistvo šezdesetdvogodišnjeg muškarca, u februaru, na severoistoku Ukrajine, i da je sledio naređenja.

Suđenje ima veliki simbolički značaj za Ukrajinu, koja je identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina ruske vojske.

Rusija poriče ratne zločine, kaže da dostojanstveno podnosi sankcije, i optužuje Zapad za izazivanje globalne prehrambene krize.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u Sočiju, sa ruskim kolegom Putinom – upozorio da Zapad želi da raskomada Ukrajinu.

Moskva je ukazala na to da režim u Kijevu, a posebno predsednik Zelenski – predaju teritoriju svoje države Poljskoj, davanjem posebnih prava građanima te zemlje – na ukrajinskoj teritoriji.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike