Žestoke borbe na istoku Ukrajine, prebacivanje krivice za granatiranje nuklearke

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za napad na nuklearnu elektranu Zaporužje na jugoistoku Ukrajine. Dok ukrajinska strana tvrdi da su ruske snage granatirale elektranu, ruski zvaničnici navode da je ukrajinska vojska izvršila napad.

Ukrajinski zvaničnici saopštavaju da su ruske snage iz Hersona granatirale Nikolajev.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom četvorosatnog sastanka u Sočiju dogovorili su da deo plaćanja za ruski gas bude u rubljama.

Dvojica lidera u zajedničkom saopštenju su istakla i potrebu da se obezbedi primena istanbulskog sporazuma o žitu, uključujući nesmetan izvoz ruskog žita.

Turska je saopštila da je u petak iz ukrajinskih luka isplovilo još tri broda sa žitaricama.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna da razgovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećih diplomatskih kanala. 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je ta zemlja 14 bugarskih diplomata proglasila za persone non grata.

Bugarska je prethodno proterala 70 članova ruske diplomatske misije zbog zabrinutosti da su počinili špijunažu i ograničila brojnost predstavnika Moskve u toj zemlji.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike