Žene arhitekte, kreativnost na raznim poljima

Višeslojnost u stvaralaštvu – žene arhitekte kreativnost pokazuju, ne samo u arhitekturi i urbanizmu, već i na drugim poljima.

"Tu su modne dizajnerke, tu su žene koje se bave ozbiljnom edukacijom, koje se bave edukacijom dece, koje proizvode razne didaktičke i materijale igračke. Mislim da je ženski princip u današnje vreme veoma potreban struci, gde znamo da vlada investitorski urbanizam, gde su mnoge društvene teme u nekakvoj senci", kaže arhitekta Maja Lalić, predsednica Udruženja Mikser, član UO ŽAD-a.

Žensko arhtektonsko društvo osnovano je pre više od tri godine kako bi se skrenula pažnja na ženski autorski rad u arhitekturi, i danas ima oko tri stotine članica.

"Danas se puno radi, ako vidite dovoljno dizalica kažu da je to dobar znak, međutim radi se dosta suženo na neki način, radi puno stranaca, nema tu preterano mnogo kreativnih naših ličnosti, ali žene nisu tu previše zastupljene", kaže prof. Eva Vaništa Lazarević sa Arhitektonskog fakulteta, predsednica ŽAD-a.

Iako arhitekturu upisuje više devojaka, po završetku studija su manje vidljive u poslu.

"Arhitektura je u svojoj osnovi još jedana struka koja je bliska preduzetništvu, jer mi prodajemo svoja dela, svoje projekte i ovo druženje je pružilo na neki način i mentorski rad ženama koje su krenule da se samostalno bave strukom, da otvaraju svoje biroe", kaže Anja Ivana Milić, arhitekta, predsednica UO ŽAD-a.

Izložba i prateće tribine – arhitekte u kreativnim industrijama, arhitektura aktivizma, doprinosi neprofitnom stanovanju, slojevi nasleđa Beograda i dečija radionica, trajaće do 9. decembra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike