Zemlje Kvinte: Odluke Ustavnog suda su konačne

Ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i Italije, kao i delegacija Evropske unije izdale su zajedničko saopštenje povodom poslednjih dešavanja u BiH.

"Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide. Oni su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To također šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da su odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati.

Navode da je moguće rešavati pitanje sastava Ustavnog suda "u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja".

"Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, je najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju neovisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija", navodi se u zajedničkom saopštenju pet ambasada.

Na kraju se navodi da Kvinta ostaje na raspolaganju da podrži sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka.

Milorad Dodik se juče susreo sa ambasadorima Kvinte, a sa njima su se danas sastali Šefik Džaferović i članovi kancelarije Željka Komšića.

Dodik je danas poručio da je Ustavni sud BiH "lakrdija pravnog sistema". Ponovio je da će tamo gde mogu da zaustave donošenje odluka, to i učiniti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike