Želimo ih samo na filmu – šta sve mogu Pegaz i Predator i kako da se zaštitimo od njih

U 22 bezbednosne službe iz 12 članica EU koristi se softver nazvan po krilatom konju. Razvila ga je izraelska NSO Grupa. Ne žele da otkriju listu svojih klijenata, čak ni Anketnom odboru Evropskog parlamenta, koji je formiran zbog sve učestalijeg špijuniranja građana.

"Pegaz ili Pegazus, kako mu je naziv na engleskom, jeste napredna vrsta špijunskog softvera odnosno sredstvo koje se koristi za duboku infiltraciju pre svega u mobilne uređaje, bilo da oni rade na android ili EOS Eplovom operativnom sistemu. Mogućnosti Pegazusa su zaista ogromne, što smo videli tokom prethodnih godina – dakle može da se pristupa najrazličitijim sadržajima u telefonu, praktično svemu od poruka, video-sadržaja, napravljenih fotografija, kontakata, i tome slično", navodi Bojan Perkov iz Šer fondacije.

Drugi po popularnosti softver za prisluškivanje – Predator, radi na istom principu, kažu stručnjaci. Razvila ga je druga kompanija, čiji je vlasnik bivši visokopozicionirani pripadnik izraelske obaveštajne službe. Sedište te kompanije je u Severnoj Makedoniji. Poslednji poznati napad Predatora bio je u Grčkoj.

Grčki Votergejt

Hoće li grčki Votergejt koštati fotelje premijera Micotakisa, kao što je pre 48 godina američkog premijera Niksona – pitanje je koje svi postavljaju u Grčkoj, kaže novinarka RTS-a Tina Bilankov.

Otkriveno je da je grčka tajna služba prisluškivala jednog novinara i jednog poznatog opozicionog političara.

"Prvo su istraživački novinari otkrili da je u telefon Tanasisa Kukakisa, koji se bavi finansijskim temama instaliran softver Predator, potom je i lider Pasoka Nikos Andrulakis, koji je i poslanik u parlamentu, otkrio da je neko pokušao da isti softver ubaci u njegov telefon – stigla mu je sumnjiva poruka i on je sve proverio kod bezbednosnih službi", kaže Tina Bilankov.

Sada Grčka, prethodno Španija, Poljska, Mađarska. To su samo neke od članica Unije koje su imale aferu sa nekim od ta dva softvera. Na tržištu se pojavljuju novi slični programi za špijuniranje, koji se proizvode baš u Zapadnoj Evropi.

EU istražuje upotrebu Pegaza 

Evropski parlament je u aprilu pokrenuo Anketni odbor koji istražuje upotrebu Pegaza i drugog špijunskog softvera.

"Videli smo mnogo slučajeva gde su nevini ljudi, poput novinara i advokata, bili na meti špijunskog softvera, a to je ogroman problem za demokratiju i vladavinu prava. Sada ćemo prikupiti informacije o korišćenju Pegaza i sličnih softvera i dati preporuke", ističe
predsednik Odbora Jerun Lenars.

Portparolka EK za unutrašnje poslove, migracije i unutrašnju bezbednost Anita Hiper kaže da je neprihvatljivo pristupanje podacima građana.

"Naš stav je jasan. Svaki pokušaj nacionalnih bezbednosnih službi da nezakonito pristupe podacima građana, uključujući novinare i političke protivnike, neprihvatljiv je", rekla je
Anita Hiper.

Iako je veoma teško otkriti da vam je telefon zaražen, stručnjaci savetuju: redovno ažurirajte aparat, držite ga na oku i zaključavajte.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike