Zelenski: Uništavanje infrastrukture neće nas oslabiti; Moskva tvrdi da joj meta nisu civilni objekti

Struja i vode postepeno se vraćaju u ukrajinske gradove, uključujući i Kijev, nakon što su, prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, zbog ruskih raketnih napada nastali problemi u isporuci električne energije, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Savet bezbednosti Ujedinjinih nacija da preduzme mere kako bi zaustavili ruske napade na važnu infrastrukturu, koji su ponovo izazvali masovna isključenja struje širom Ukrajine.

Zelenski je izjavio i da nova strategija uništavanja ukrajinske infrastrukture koju Rusija sprovodi, neće oslabiti njihovu odlučnost u oslobađanju teritorija.

S druge strane, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja odgovorio je da je šteta na infrastrukturi Ukrajine nastala zbog projektila ukrajinskog PVO sistema, koji su pali u civilna područja.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je da su ruske snage u sredu gađale Kijev, tvrdeći da je nastala šteta u gradu rezultat pada ukrajinskih projektila. Moskva je, istovremeno, saopštila da Rusija nije napadala, niti napada civilne objekte u Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Evropska unija priprema deveti paket sankcija Rusiji. Kijev i Moskva u poslednjoj razmeni oslobodile su po 50 zarobljenika.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike