Zelenski u Londonu: Dajte nam krila

Volodimir Zelenski je posetu Londonu, koju mediji smatraju istorijskom, počeo razgovorom sa premijerom Sunakom u ulici Dauning broj 10. Međutim, centralni događaj bilo je obraćanje ukrajinskog predsednika poslanicima oba doma parlamenta i to na mestu velike istorijske težine – stepenicama deset vekova starog Vestminsterskog hola.

"Ujedinjeno Kraljevstvo maršira sa nama ka možda najvažnijoj pobedi našeg doba. Biće to pobeda nad samom idejom rata. Posle zajedničke pobede, svaki agresor, bio on mali ili veliki, znaće šta ga čeka ako napadne međunarodni poredak", istakao je u svom govoru ukrajinski predsednik.

Zelenski se zahvalio Borisu Džonsonu kao motoru iza međunarodne koalicije za pomoć Ukrajini.

Predsedavajućem donjeg doma poklonio je šlem najboljeg ukrajinskog vojnog pilota. Na šlemu piše: "Imamo slobodu. Dajte nam krila da je zaštitimo."

Zelenski je sa galerije pratio i tradicionalna pitanja poslanika premijeru.

"Jedna od tema o kojoj sam jutros razgovarao sa predsednikom Zelenskim je naša podrška Međunarodnom krivičnom sudu gde, zahvaljujući naporima britanskih članova, možemo uskoro da očekujemo prve optužnice", rekao je poslanicima britanski premijer Riši Sunak.

Ukrajinski predsednik sastao se i sa kraljem Čarlsom Trećim, ali i obišao i odlikovao neke od deset hiljada ukrajinskih vojnika koliko se obučava u Britaniji.

Britanski premijer Riši Sunak, koji je pratio ukrajinskog predsednika tokom posete vojnicima, istakao je da Britanija nastavlja da proširuje vojnu pomoć Kijevu.

"Danas idemo korak dalje. Nismo više samo prva zemlja koja je dala tenkove tipa ‘čelendžer’, što je navelo i druge nacije da se povedu za našim primerom. Od danas počinjemo sa obukom ukrajinskih specijalaca, ali i pilota borbenih aviona", naglasio je Sunak.

I dok se Britanija premišlja da li da u Ukrajinu uputi svoje borbene avione tipa F-35 i Tajfun, Zelenski nema vremena za čekanje. Sledeća stanica je Brisel.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike