Zelenski: U Donjecku „sam pakao“; Moskva: Napredak na frontu kod Harkova i u Lugansku

Posle povlačenja trideset hiljada ruskih vojnika u oblasti Hersona na istočnu obalu reke Dnjepar, stanovnici istoimenog grada na jugu Ukrajine slavili su na ulicama.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije poručuje da su u akcijama oružanih snaga te zemlje kod Harkova poginulo 160 ukrajinskih vojnika.

Kako navodi portparol tog ministarstva, u Lugansku je "eliminisano" još 200 protivničkih vojnika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage da su uništile vitalnu infrastrukturu u Hersonu pre nego što su se povukle, dodajući da je u Donjeckoj oblasti "sam pakao".

Na pozive Kijeva međunarodnoj zajednici da spreči "ruske igre gladi", Moskva poručuje da za je za produženje važenja sporazuma o žitu potrebno da se obezbedi nesmetan pristup svetskim tržištima ruskoj hrani i đubrivu.

Zamenik ruskog šefa diplomatije naglasio je da nema napretka dok se ruska državna banka koja finansira poljoprivredni sektor ponovo ne poveže sa međunarodni platni sistem SVIFT, od kojeg je isključena zapadnim sankcijama.

Ukrajinski operater "Ukrenergo" saopštio je da će u Kijevu i još osam oblasti biti uvedena vanredna isključenja električne energije. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike