Zelenski: U Donbasu je pakao; Šolc „u inspekciji“ turbine za Severni tok 1

Na frontu – borbe u Lugansku i Donjecku. Eksplozije odjekuju na jugu u Nikolajevu i Hersonu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska uništila šest sistema HIMARS i da je u regionu Harkova poginulo oko 500 ukrajinskih vojnika.

Kod obala Istanbula usidirio se trgovački brod, pod zastavom Sijera Leonea sa 26.000 tona kukuruza. Inspekcija će u deset časova pre podne po lokalnom vremenu, uz prisustvo predstavnika Turske, Rusije, Ukrajine i UN, utvrditi da li brod prevozi isključivo namirnice, a potom će nastaviti ka Libanu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da uprkos zalihama raketa iz SAD, prednost u teškom oružju i ljudstvu je i dalje na strani ruske vojske.

"To se veoma oseća u borbi, posebno u Donbasu. Tamo je sam pakao. Reči to ne mogu opisati", istakao je Zelenski.

Ukrajinski bataljon Azov, Rusija je proglasila terorističkom grupom. Zarobljeni su mnogi pripadnici tog bataljona i protiv njih su pokrenuti krivični postupci.

Nemački kancelar Olaf Šolc treba da obiđe gasnu turbinu "Severnog toka 1", koja je vraćena sa remonta u Kanadi, na lokaciji "Simens Energije" u mestu Milhajm na Ruru, saopštila je ta kompanija, dodajući da je spremna za dalji transport u Rusiju.

Moskva je odbacila tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ruske snage koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike