Zelenski: U Bahmutu sve teži položaj ukrajinskih trupa; Kremlj: Nema preduslova da se krene put mira

Ruske snage pojačavaju napade u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Ukrajinski predsednik smenio je glavnog čoveka za odbranu Bahmuta, komandanta združenih snaga Eduarda Moskaljova i poslao generala Sirskog, komandanta kopnenih snaga da podstakne moral među vojnicima i razmotri strategiju odbrane grada.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je situacija oko tog grada u Doljeckoj oblasti sve teža. Kako je naveo u redovnim video-obraćanju, ruske snage "neprestano uništavaju" sve što ukrajinske trupe mogu iskoristiti kao zaštitu za sopstvene položaje.

U iznenadnu posetu Kijevu stigla je američka ministarka finansija Dženet Jelen. Najavljuje dodatnu pomoć od 1,2 milijarde dolara, kao prvu tranšu od ukupno 10 milijardi dolara, koliko će Ukrajina dobiti narednih meseci.

Sa druge strane, ukazuje na to da da postoje "značajne pravne prepreke" da se u potpunosti zapleni 300 milijardi dolara zamrznute imovine ruske centralne banke. 

Kineski mirovni plan u 12 tačaka i dalje je u centru pažnje svetske javnosti. Pažljivo ga proučava Moskva.

"Svaki pokušaj koji doprinosi usmeravanju ovog sukoba na miran put zaslužuje pažnju. Razmatramo plan naših kineskih prijatelja s velikim interesovanjem, ali to je dug proces. Za sada ne vidimo preduslove da ova situacija krene u pravcu mira", naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba preti Kini "agresivnom reakcijom" ako isporuči oružje Rusiji. Direktor Američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) ponavlja upozorenje Pekingu na moguće "ozbiljne posledice".

"Uvereni smo da kinesko rukovodstvo razmatra slanje oružja, ali nismo videli da je još doneta konačna odluka. Nemamo dokaze o isporukama oružja. Zato su državni sekretar (Entoni) Blinken i predsednik smatrali važnim da naglase kakve bi bile posledice toga", ističe Vilijam Berns.

Kina odbacuje američke tvrdnje i upozorava da će uvesti kontramere Vašingtonu na uvođenje sankcija kineskim kompanijama zbog navodnih veza s Rusijom.

Ukrajinski sud osudio je dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na devet, odnosno deset godina zatvora za navodni učešće u granatiranju stambenih naselja na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti (SBU). 

Poštovanje ljudskih prava krenulo je unazad, upozorio je u Ženevi šef Ujedinjenih nacija, pozivajući na obnovu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, 75 godina nakon njenog potpisivanja. Kijev i njegovi saveznici nezadovoljni su učešćem zamenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova, koji će se obratiti Savetu za ljudska prava u četvrtak, prvi put od početka rata.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike