Zelenski: Trpimo danonoćne napade duž linija fronta; Pomoć Brisela dostigla 49 milijardi evra

Najžešći sukobi ukrajinske i ruske vojske su u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da ruske snage danonoćno granatiraju i napadaju ukrajinske položaje duž linija fronta. 

Evropska unija odobrila je novu tranšu vojne pomoć Ukrajini u vrednosti od pola milijarde evra uz dodatnih 45 miliona za "nesmrtonosnu opremu" za obuku ukrajinskih vojnika.

To je sedmi paket pomoći Brisela od početka rata koja je dostigla 49 milijardi evra od čega je 3,6 za vojne potrebe.

Iako Berlin i dalje ne daje zeleno svetlo za isporuku tenkova "leopard 2" Kijevu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da Nemačka neće blokirati njihov izvoz u Ukrajinu iz drugih zemalja članica EU, koje ih imaju u svom vojnom arsenalu.

U isto vreme, Nemačka je poslala prve dve od tri planirane baterije PVO sistema "patriot" u poljski grad Zamošće blizu ukrajinske granice kako bi reagovale u slučaju zalutalih raketa.

Dve osobe poginule su sredinom novembra prošle godine kada su u pograničnom delu Poljske, na selo Pševodov pali zalutali projektili.

Kremlj ponovo upozorava da će ukrajinski narod trpeti posledice ako Zapad pošalje tenkove.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja rekao je da "sve zemlje koje učestvuju, direktno ili indirektno, u "upumpavanju oružja" u Ukrajinu i podizanju njenog tehnološkog nivoa, snose odgovornost za nastavak sukoba".

Bivši komandant ruske plaćeničke grupe "Vagner" Andrej Medvedev, koji je prebegao u Norvešku, neće biti deportovan u Rusiju, rekao je njegov advokat, nakon što ga je policija privela.

Ruska spoljna obaveštajna služba optužila je Ukrajinu da u nuklearnim elektranama širom zemlje skladišti oružje koje je isporučio Zapad.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike