Zelenski: Ruska ofanziva već počela; Nebenzja: Zapad koristi Minske sporazume da naoruža Kijev

Nastavljaju se borbe za Donbas i Zaporožje. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta.

Predsednik Volodimir Zelenski navodi da je ruska ofanziva već počela i, kako kaže, kreće se u nekoliko pravaca.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je promene u rukovodstvu različitih vojnih okruga. Andrej Mordvičev je na čelu Centralnog vojnog okruga. Jevgenij Nikiforov je postavljen za načelnika Zapadnog vojnog okruga, Rustam Muradov Istočnog, a Sergej Kuzovljev načelnik Južnog vojnog okruga.

Dok se nastavljaju borbe, svetski zvaničnici, okupljeni na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu poručuju da će pružiti još veću vojnu i finansijsku podršku Kijevu.

Predsednik Volodimir Zelenski pozvao je evropske i svetske lidere da požure u isporuci oružja Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je saveznike da intenziviraju vojnu podršku Ukrajini kako bi pomogli zemlji da izvede potrebnu kontraofanzivu protiv Rusije. Poručio je da u Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena.

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je sve zemlje koje mogu da pošalju tenkove Kijevu, da to zaista i učine. Ipak, poziva saveznike na oprez.

"Mislim da moramo pažljivo proceniti sve posledice naših akcija i blisko usaglašavati sve ključne korake", rekao je Šolc na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Sa druge strane, stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja navodi da Zapadne zemlje koriste sporazume iz Minska da pripreme Kijev za rat protiv Rusije u sopstvenim geopolitičkim interesima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da NATO budno prati ono što vidi kao bliži angažman između Kine i Rusije.

"Vidimo da više deluju zajedno, imaju vežbe zajedno, imaju mornaričke patrole, zajedno vrše vazdušne patrole" ocenio je Stoltenberg.

Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila je da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi.

Ruska ambasada u SAD osudila je izjavu Nulandove.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike