Zelenski: Raste intenzitet borbi za Bahmut; glavni tužilac MKS-a u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u redovnom video-obraćanju da je intenzitet borbi između ukrajinskih i ruskih snaga oko istočnog grada Bahmuta nastavlja da raste.

Ruske snage već neloliko dana stežu obruč oko tog grada u Donjeckoj oblasti. Moskva tvrdi da su ruske trupe nadomak centra.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, ali je insistirao da Moskva "nikada neće praviti kompromis" u vezi sa, kako je rekao, novim "teritorijalnim realnostima".

Peskov je rekao da se Moskva neće odreći svojih pretenzija na četiri ukrajinska regiona, a to se odnosi na oblasti Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck.

Vladimir Putin je zvanično potpisao zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u Novom START-u, poslednjem velikom preostalom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD.

Ruski predsednik poručio je čelnicima Federalne službe bezbednosti da pojačaju obaveštajni rad i zaustavi "diverzantske grupe" da uđu u zemlju.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan nalazi se u Ukrajini kako bi istražio ruske raketne napade na elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da dugoročno gledano, Ukrajina treba da postane članica NATO-a. 

"Članstvo Ukrajine u NATO-u je daleka perspektiva. Posle sukoba u Ukrajini – odnosi NATO-a i Rusije neće se vratiti u normalu", dodao je Stoltenberg.

Entoni Blinken ponovio je upozorenje Pekingu da ne šalje oružje Rusiji.

"Vašington neće oklevati da sankcioniše kineske kompanije i pojedince ako Peking Rusiji pruži ‘smrtonosnu pomoć’," rekao je američki državni sekretar novinarima u Astani posle razgovora sa liderima Kazahstana i Uzbekistana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike