Zelenski na Sanremu – italijanski umetnici protiv „militarizacije“ festivala

Tokom prenosa poslednje večeri Muzičkog festivala u Sanremu, koji će se održati od 7. do 11. februara, kako je ranije dogovoreno, gledaocima će se obratiti Volodimir Zelenski  putem video-linka. Zelenski je, stoji u najavi, izrazio želju da u ovom kontekstu prenese poruku mira.

Odluka organizatora festivala je izazvala kritiku, posebno među italijanskim intelektualcima, diplomatama, novinarima i umetnicima. Oni se protive planiranom učešću ukrajinskog predsednika na ovom događaju. 

"Muzika se ne sme mešati sa ratnom propagandom", stoji u peticiji protiv "militarizacije" festivala.

"Od rata se spektakl ne pravi. Pogotovo ne u programu muzičkog festivala", bio je odrešit glumac i muzičar Moni Ovadija.

"Usred muzičkog programa, Zelenski će tražiti oružje, topove i tenkove, što je neprikladno za jedan muzički festival", dodao je TV voditelj Mario Đordano.

Godišnji muzički festival u Sanremu je tradicionalno popularno, najdugovečnije muzičko takmičenje u Italiji s velikom reputacijom širom sveta. Moneskin, Eros Ramacoti i Adrijano Čelentano, samo su neki poznati muzičari za čiju je međunarodnu karijeru ovaj festival bio odskočna daska. Pobednik Sanrema predstavljaće Italiju na velikom evropskom muzičkom spektaklu – Evroviziji. 

Tražeći međunarodnu podršku za svoju opkoljenu zemlju, bivši glumac i komičar Zelenski koristi sve društvene mreže, platforme i medije i često se putem video snimaka direktno obraća publici. To je već prešlo u njegov manir. 

Tako je festival u Sanremu samo poslednji u nizu festivalskih nastupa Zelenskog. Svoju poruku je poslao na Filmskom festivalu u Kanu, dodeli Gremi nagrada (iz bunkera), ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa u Holivudu… 

Zelenski je tražio i da mu FIFA dozvoli da pošalje "poruku mira" uoči finala Svetskog prvenstva u fudbalu, pre početka utakmice između reprezentacija Francuske i Argentine.

Ali je taj zahtev odbijen, kako je preneo Si-En-En, dobivši informaciju od neimenovanog izvora. Bilo je malo verovatno da FIFA dozvoli ovo obraćanje zbogpravila kojim se zabranjuju političke poruke na Svetskom prvenstvu. 

Svet se dosad ili divio ili bio veoma razočaran nastupima Zelenskog. Kritike su usledile posle estetizacije rata na fotografijama Eni Libovic koja je za Vog ovekovečila bračni par Olenu i Volodimira Zelenskog prošlog jula. To poziranje u vreme rata nije loše uticalo samo na reputaciju ukrajinskog predsednika nego i na ugled Voga. Čuveni američki modni časopis je prozvan da je izašao iz svoje uređivačke politike.

Kao posle fotografija sa Kim Kardašijan.  

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike