Zbog strožih mera na KiM, nevakcinisani studenti iz centralne Srbije ne mogu na januarski rok

Na Kosovo i Metohiju do 4. februara ne može da se uđe ako niste tri puta vakcinisani. To je prvi uslov. Drugi uslov je da ste dva puta vakcinisani i da posedujete pi-si-ar test. A test košta između 50 i 100 evra. Studentima je to namet.

Marija Marsenić iz Berana, studentkinja sociologije u Kosovskoj Mitrovici kaže da je situacija veoma nepovoljna za studente, te da mnogi ne mogu da pređu administrativni prelaz.

"Mi koji smo trenutno ovde, ako pođemo kući nećemo moći da se vratimo, u toku je ispitni rok. Veliki je pritisak", navodi Marsenić.

Marija je jedna među onima koje su odluke vlade u Prištini zatekle u studentskom domu: može na ispit, ali poznaje stotinak studenata koji ne mogu da dođu da polažu ispit u ovom roku.

Sara Jekić iz Prokuplja, koja pohađa doktorske studija na Srpskoj književnosti i jeziku ukazuje da su imali problem čak i sa overom semestra.

"Sve ređe odlazim kući, baš zato što ne znam kako ću se vratiti nazad ili koliko ću ostati kod kuće. Bojim se da budem sprečena u izvršavanju svojih osnovnih akademskih obaveza", navodi Jekićeva.

U studentskoj organizaciji na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ističu da nisu protiv vakcinacije. 

Januarski ispitni rok prolazi, a studenti su kod kuće i ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju. Problem imaju i studenti albanske nastave, a koji u Prištinu dolaze iz Bujanovca, Preševa, Tetova.

U Kosovskoj Mitrovici na Univerzitetu, kažu da su nemoćni da utiču na odluke vlade u Prištini, ali mogu da omoguće studentima dodatni ispitni rok.

Vladimir Boranijašević, prorektor za nastavu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici kaže da su poštujući preporuku Ministarstva prosvete Republike Srbije doneli odluku da odobre dodatni, martovski ispitni rok za studente koji iz administrativnih razloga nisu mogli da polažu ispite i za one koji su bili kovid pozitivni.

Oko 60 hiljada studenata je na studijama na Kosovu i Metohiji, na nastavi na srpskom i albanskom jeziku. Jedna četvrtina dolazi sa strane.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike