Zbog čega su se deca najčešće obraćala Nacionalnoj dečjoj liniji

Rukovodilac telefonske linije Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograda Željka Burgund je navela da je za 15 godina postojanja NADEL-a zabeleženo više od milion poziva dece.

Govoreći o uvođenju četa, Željka Burgund je rekla da to nije nova opcija kod članica svetske mreže dečjih linija i da je to način komunikacije koji je prepoznat pre desetak godina.

"To je povezano sa širenjem društvenih mreža, sa upotrebom Fejsbuk, Instagram, Tviter i ostalih profila. Prosto, mladi preferiraju sve više taj način komunikacije", kazala je Željka Burgund tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Navela je da je čet dobra opcija zbog toga što neka deca ne mogu da se izraze verbalno.

Čet je dostupan preko sajta 116111.rs, svakog dana od 18 do 22 sata, a poziv je besplatan na broj 116111 24 sata dnevno.

"Proglašenje vanrednog stanja je za decu bio šok" 

Željka Burgund je rekla da je pandemija koronavirusa i proglašenje vanrednog stanja bila čudna situacija i da misli da je to za decu, kao i za odrasle, bio šok i prilično strašno i neočekivano.

"Mi smo na dečjoj liniji imali jedan muk, jednu tišinu dva, tri dana. Bilo je pedesetak poziva dnevno, a ako vam kažem da mi imamo oko četiri, pet hiljada poziva mesečno, onda je to zaista bio mali broj", kazala je Burgund.

Navela je da je to za njih bilo jedno novo iskustvo, da nemaju slobodu da komuniciraju.

"Bilo je i deci teško. Brinuli su se, a nisu znali zbog čega tačno treba da brinu", rekla je Željka Burgund.

Istakla je da su se brinuli za svoje roditelje, njihov posao, ali i za svoje zdravlje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар