Zbačeni predsednik Sudana je u kućnom pritvoru

General Daklo je rekao da je Baširov napad na mirne demonstrante "podstakao oružane snage da preuzmu kontrolu nad situacijom i da ga zbace", prenosi Anadolija.

Na pitanje o suđenju Baširu pred Međunarodnim krivičnim sudom, Daklo je istakao da je "odluka na sudanskom narodu".

Sudan je spreman da formira novu vladu i sudiće svakom kriminalcu koji je počinio bilo kakav zločin nad sudanskim narodom, uključujući i samog Bašira, poručio je Daklo.

Članovi vojnog saveta sastali su se ranije danas sa predstavicima demonstranata, a novi šef saveta, general Abdel Fatah el Burhan, rekao je posle konsultacija da će biti formirana civilna vlada i da će period tranzicije trajati maksimalno dve godine.

Međunarodni krivični sud u Hagu je izdao dva naloga za hapšenje Bašira, kog optužuje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u vezi sa sukobom u zapadnoj pokrajini Darfur.

Sudanska vojska je, nakon višemesečnih demonstracija, u četvrtak izvela puč protiv El Bašira, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je takođe uspostavila vojni savet koji će, kako je najavila, upravljati zemljom u prelaznom periodu od dve godine, zbog čega demonstranti nastavljaju da vrše pritisak da se izvrši brza promena vlasti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike