Završena istraga o obaranju aviona na letu MH17, „snažne indicije“ o umešanosti Putina nedovoljne

Međutim, kako agencija Rojters prenosi, "dokazi o umešanosti Putina i drugih ruskih zvaničnika nisu bili dovoljno konkretni da dovedu do krivične presude", pa su tužioci odustali od istrage i neće biti daljeg krivičnog gonjenja.

Tužilački tim činili su stručnjaci iz Holandije, Australije, Malezije, Belgije i Ukrajine, a većina poginulih u padu MH17 bili su Holanđani.

Britanska agencija podseća da je Rusija negirala bilo kakvu umešanost u obaranje civilnog aviona, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.

“Istraga je dostigla vrhunac. Nalazi nisu dovoljni da se procesuiraju osumnjičeni“, rekla je tužiteljka Digna fan Beceler.

U novembru je sud u Holandiji osudio dvojicu bivših ruskih obaveštajaca i jednog ukrajinskog separatistu za ubistvo, jer su, navodno, pomagali u postavljanju ruskog raketnog sistema "buk" koji je upotrebljen za obaranje aviona, a kako je njima trojici suđeno u odsustvu oni ostaju na slobodi, prenosi Rojters.

Holandski premijer Mark Rute ocenio je da to što neće biti daljeg gonjenja osumnjičenih predstavlja “gorko razočaranje“.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike