Zašto su štrajkovali radnici u smederevskoj fabrici?

Fabrika u kojoj se šiju odevni predmeti za renomirane firme u Evropi, postoji u Smederevskoj slobodnoj zoni već dve godine. U njoj radi oko 300 radnika, uglavnom žena. Zbog kašnjenja plate, prošle nedelje, obustavili su proizvodnju, slikali skup i fotografiju objavili na društvenoj mreži Fesjbuk i kako navode, zbog toga dobili otkaze.

"Tu sam okačio sliku i napisao – jedan sasvim običan radni dan, i podelio video snimak – kolona žena, posle obustave rada, kako idemo niz ulicu, a koleginica je to snimila", navodi Srđan Cicmil, bivši radnik.

Nakon obustave rada, sedam radnika dobilo je otkaz, a žale se i na uslove.

"Zimi nam je bilo zabranjeno da unesemo džemper ili duksericu, uprkos hladnoći", ističe Dragana Nevenkić, bivša radnica.

Tamara Stanojević, bivša radnica navodi da je bilo jako teško ispuniti propisanu normu poslodavca.

"Njihov target na sat vremena je od modela do modela između 200 i 250 na sat, mi ono što možemo da postignemo je 170 do 180 na liniji za sat vremena", objašnjava Stanojevićeva.

U fabrici nije do sada bilo sindikata koji bi štitili i zastupali prava radnika. 

"Štrajk nije najavljen" 

U fabrici navode da je prošlonedeljni štrajk zaposlenih bio bez osnova i da nije bio organizovan u skladu sa zakonom.

"Štrajk nije bio najavljen, ‘Kajzenu’ nikada nije uručena odluka o stupanju u štrajk, niti nam je bila dostavljena lista zahteva zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su zarade redovno isplaćivane.

"Zarade smo zaposlenima redovno isplaćivali znatno pre rokova koji su utvrđeni ugovorima o radu. Skorašnji štrajk u našoj fabrici u Smederevu je rezultat nesporazuma u pogledu vremena isplate za rad u režimu preraspodele radnog vremena, a ne za prekovremeni rad", navodi se u saopštenju.

Sedam radnika koji su dobili otkaze, žalili su se nadležnom Ministarstvu, jer tvrde da nisu uradili ništa što nisu radli ni ostali zaposleni, pa će povodom tih navoda, Inspekcija rada otići u Smederevsku fabriku u ponedeljak 21. maja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike