Zašto su nestali krediti sa fiksnom kamatom, Uzelac objašnjava koji su rizici

Bankari već sada u Srbiji gotovo da više ne odobravaju kredite sa fiksnim kamatnim stopama. S druge strane, mnogi građani koji otplaćuju kredite uzete s fiksnom ratom, zbunjeni su zašto im rate konstantno rastu, jer im nije tako rečeno pri potpisivanju ugovora.

Urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac rekao je da se cena goriva menja u odnosu na svetsku cenu nafte, a tako je i sa kreditima, postoji svetska cena novca, a evropska cena za koju se mi vezujemo je euribor.

"Bankari kada nam prodaju kredit kažu, biće kamata fiksno 10 odsto do kraja otplate kredita ili biće tri odsto plus euribor, što znači da će iz meseca u mesec euribor biti praćen i rata će se obračunavati prema novoj vrednosti euribora i to se zove varijabilna kamatna stopa. Varijabola je taj euribor koji se prati. Novac nema cenu u novcu, nego u kamati, on se iznajmljuje. Mi iznajmljujemo od banke, a one ga iznajmljuju na svetskom tržištu", objasnio je Uzelac.

Prema njegovim rečima, jeftin kredit ne postoji, to je marketinški trik banaka.

"Euribor raste zbog svih globalnih dešavanja, sad ima i blagu stagnaciju. On je rapidno porastao na ovaj nivo i sada je u pitanju određeno zatišje. Sve ovo je štelovanje sistema na novu situaciju. Ne gleda se da to poraste beskonačno, nego da se nađe balans između ponude i potražnje", napomenuo je Uzelac.

Fiksna kamata je uvek u trenutku kada se uzima veća. Obično za 2 odsto iznad varijabilne.

Uzelac napominje da je sve individualno, jer ako je neko uzeo varijabilnu kamatu pre 10 godina i sad je završio sa kreditom, on je bolje prošao sa varijabilnom kamatom.

Kredit treba da reši problem, ne da napravi novi 

"Fiksna kamata je rizik i za banku, jer ako se nešto desi banka preuzima rizik. To je ono što se sada dešava banke imaju problem da preuzimaju rizik na duži rok zato ne nude fiksne kamatne stope, jer i one ne znaju šta će da se dogodi", istakao je Uzelac dodajući da neke banke gotovo da nemaju nikakvu ponudu fiksnih kamatnih stopa za stambene kredite, što ne znači da na nekom drugom mestu ne možete da probate.

Napomenuo je da su banke poludržavni mehanizam i da one uživaju zaštitu države i profit od strane građana.

Međutim, kada je reč o kreditima na kraći rok, tu je moguće uzeti i fiksne kamate stopa jer su to krediti na najduži rok od šest godina.

"Kredit nije loša stvar kolika god da je kamata, ako vam rešava problem i ne pravi novi, ako uzmete kredit i ne meljate vaše finansijske navike onda je problem. Nije problem uzeti kredit, nego otplatiti ga", kaže Uzelac.

Na primeru kredita od 300 evra, kaže da je rata porasla za 10 do 15 odsto, ali da je sve individualno i da zavisi od iznosa kredita, momenta u kom ga je zadesila ova kriza, da li je na početku u sredini ili na kraju otplate, ali jedan posto porasta euribora je dizao prosečno ratu za 30 evra, ako je euribor skočio za dva posto rata je poskupela za 60 evra.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike