Zašto školsko zvono ne zvoni u Mitraljeti

Žuti autobus ispred škole nije najava niti za izlet, niti za ekskurziju, već je reč o redovnom prevozu učenika starijih razreda Osnovne škole "Svetislav Golubović Mitraljeta" na nastavu u školu "Ilija Birčanin". Mlađi razredi idu u drugu školu. Pravi izazov za roditelje sa više školaraca.

"Srednja ćerka ide u Zemun Polje, evo tu je sada čeka autobus, a najmlađa ide u Branka Radičevića", kaže jedan od roditelja Igor Barišić, koji ima još jedno dete i, kako kaže, on i supruga su sada rastrzani na tri strane.

Tako je hiljadu učenika škole podeljeno u dve druge, dok njihova ne bude završena. A sve je počelo pre tri godine.

"Prvi problemi se javljaju u martu 2022. godine, kada na gradilištu nije bilo radnika… Dolazi do raskida ugovora. Sekretarijat za investicije raspisuje tender u visini od 275 miliona, javljaju se ponovo dve firme koje su tražile više novca od ponuđenog, tender ponovo pada i dolazimo u tešku situaciju i za decu i za roditelje, nastavnike, za sve nas koji radimo u školi", rekao je direktor Igor Vojnović.

Ovog septembra raspisan je novi, treći tender. Vrednost radova je 275 miliona dinara. A predstavnici Opštine Zemun i gradskog sekretarijata za investicije održali su sastanak sa roditeljima, objašnjava direktor.

"Imamo pozitivne naznake da bi ovaj tender trebalo da prođe i da bi se radnici na gradilištu trebalo pojaviti oko 15. oktobra. Rok za završetak radova je oko 150 dana", dodaje Vojnović.

Stariji osnovci idu samo posle podne u školu. Mlađi su podeljeni u dve smene. Domaćini su im obezbedili dovoljno učionica, ali nastavu fizičkog imaju samo kad je lepo vreme – u školskom dvorištu.

Do useljenja u renoviranu zgradu, opština Zemun će i dalje obezbeđivati prevoz dece.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike