Zašto se ćuti o zločinima nad Srbima u Sarajevu

Istraživanje je bilo neophodno zbog ispravljanja neravnoteže i utvrđivanja prave istine o dešavanjima u BiH tokom devedesetih. Do sada su sva istraživanja bila usredsređena na Srebrenicu, dok su zapostavljeni ostali zločini.

"Ova međunarodna komisija je imala dva zadatka, da utvrdi da li se zaista desio zločin genocida u Srebrenici, i oni su nedvosmisleno utvrdili da se tamo desio strašan ratni zločin ali ne i genocid", rekao je bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović.

Akademkinja Elena Guskova naglasila je da u evropskim i svetskim politikama postoji teza da je u Srebrenici počinjen genocid i to od Srba, ali da genocida u stvari nije bilo i dodaje da nije bilo ni 8.000 žrtava.

"Mnoge akcije u BiH, pogotovu u Sarajevu, počinili su upravo muslimani oblačeći se u srpske uniforme, kako bi Srbe predstavili kao narod koji je kriv za sve. Važno je da razgovaramo o tome, jer postoje pokušaji da nas uvuku u sistem evropske politike", smatra Guskova.

Utvrđivanje činjenica okupilo je nezavisne eksperte, renomirane profesore, naučnike za genocid i ratne zločine sa više instituta i univerziteta iz desetak zemalja.

"Moram da istaknem, i da naglasim, da smo tokom istraživanja, i sada smo, potpuno nezavisni i nepristrasni, možda ne objektivni, jer niko ne može da bude potpuno objektivan, ali stpostotno smo nepristrasno uradili posao, i sagledali situaciju", tvrdi Rafael Izraeli sa Jevrejskog Univerziteta u Jerusalemu.

"Što se tiče Sarajeva ta komisija je utvrdila da se tamo desilo nešto što bi moglo da bude pandan strašnom zločinu koji se desio u Srebrenici a što je bilo od strane takozvane međunarodne zajednice, bilo prikriveno svih ovih godina i decenija", ističe Vladislav Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, mišljenja stručnjaka, koja će biti objavljena na međunarodnom nivou, moraće da budu prihvaćena i shvaćena ozbiljno jer su oni na osnovu činjenica utvrdili da se u tom periodu desilo nešto strašno Srbima i treba da se skine potpuna odgovornost i krivica sa Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар