Zašto požeški srednjoškolci ne odmaraju ni tokom raspusta

Fabrika streljačke municije u Ševaricama deo je odbrambene industrije Srbije koja je otvaranjem vrata za dualno obrazovanje zainteresovala požeške srednjoškolce.

"Svidele su mi se mašine razne, nova tehnologija i najveći utisak na mene je ostavilo pucanje u sali", kaže Strahinja Jeftović, učenik Tehničke škole Požega.

Dejanu Stojiću najviše se dopao opitni poligon.

Novim kolektivom Tehnička škola upotpuniće program dualnog obrazovanja koji realizuje duže od decenije.

"Nadam se da ćemo u budućnosti u toj saradnji spojiti dve, tri strane. Jedna strana je obrazovanje koje mi pružamo, druga strana je radna snaga koju ćemo da proizvedemo za njih i zadovoljstvo samog potrošača, odnosno zadovoljstvo radnika i učenika, koji će naći sebi posao", navodi Dragan Vujović, profesor Tehničke škole Požega.

"Naša struktura je negde 30, 32 godine, ovo je jedna od najmlađih fabrika ovog tipa u svetu i najsavremenija u svetu. Ali da bi mi održali praktično ovu fabriku da bude najsavremenija, neophodno je da kadrove edukujemo. Mi smo se akreditovali, samu fabriku, akreditovali smo ljude, naše zaposlene, koji su postali instruktori da mogu da vrše obuku učenicima", dodaje Miroslav Pajčin, direktor fabrike streljačke municije "Belom".

Među instruktorima je i inženjer, student generacije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

"Ovde je suštinski sva nova oprema, fabrika je nova, kolektiv je mlad i u nekom smislu to daje mogućnost da je atmosfera prijatna", ističe Marko Mijailović, fabrika streljačke municije "Belom".

Upravo takvom poslovnom politikom odbrambena industrija teži da zaustavi odliv mladih iz tog kraja, pa i iz zemlje. I dualnim obrazovanjem se, kažu, brani otadžbina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike