Zašto nema dovoljno buradi od domaćeg hrasta za župska vina

U čuvenoj Župskoj pinterskoj radionici, porodice Đorić iz Zleginja posao vodi treća generacija. Unuk čuvenog Jale pintera. Otac Živorad, penzionisani sajdžija zadužen je za finese. Priseća se vremena kada je njegov otac vodio posao. Birao je najbolji hrast za građu. Sada ga je teško naći, jer su u podređenom finansijskom položaju u odnosu na moćne otkupljivače.

"Ne može od slabe hrastovine, od malog obima da se pravi, na primer da se reže građa. To mora da budu stabla i to moraju da budu preko 100 godina stara. Da bi se to seklo, da bi se sad to eksploatisalo. A sve slabije i slabije ima hrasta. Te sad šume naše se eksploatišu. U svakom obliku se izvozi. Ide to kako i u elementima, ima i u oblovini, svakako. Tako da vrlo teško dođemo do dobrog hrasta", kaže Živorad Đorić, pinter iz Donjeg Zleginja.

Od jednog hrasta kome su bile potrebne decenije da izraste, dobiju se najviše dva bureta od 225 litara. Proces sušenja, pripreme i proizvodnje traje tri godine.Tako da je veliki raskorak između ponude i potražnje.

Zatekla nas je renesansa srpskog vinarstva, pre svega, sad kasnije i destilerstva. Ovaj zanat je zamro bio osamdesetih i devedesetih godina totalno. Moj pokojni deda je u nekom trenutku samo mogao da proizvede neku kacu za kupus. Mnogo je njih zamrlo da bi mogli lako da ožive. Sam posao kao posao je težak. Svaki ovaj elemenat ova duga, drvo, parče drveta mora da prođe čoveku 40 puta kroz ruke minimum. Nismo uspeli da uhvatimo korak sa potražnjom", navodi Aleksandar Đorić, majstor- piter iz Donjeg Zleginja.

"Mislim da će to da prati polako trend usavršavanja proizvodnje vina u Srbiji. Proizvodnja buradi je možda sada na nivou kao proizvodnja vina pre 15 godina u Srbiji. Dakle tek predstoji period napretka u tom segmentu", smatra dr Radovan Đorđević, enolog i vinar.

Da u buradima od domaćeg hrasta sazrevaju vrhunska vina, dokazuju brojna svetska priznanja. Vinari su u poslednjih desetak godina dobili značajnu pomoć države. Možda je vreme da se i ovom zanatu da nova šansa.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike